IEPURII DIN RASA CHINCHILLA GIGANT – nepretențioși și buni de carne

11 apr 2023
Iepurii din rasa Chinchilla Gigant nu sunt mai mici decât celelalte rase comerciale, dar nici chiar atât de mare ca și Gigantul Flamand. Sunt recunoscuți pentru carnea gustoasă și de calitate înaltă. De asemenea, Chinchilla sunt foarte rezistenți la boli, se adaptează bine la condițiile de mediu, respectiv, sunt ușor de întreținut.

Adulții ating greutatea medie de 5 kg. Au o viteză bună de creștere, ajung la greutatea potrivită pentru sacrificare: 3,5 kg la vârsta de 4 luni. Pentru a crește, au nevoie de un loc confortabil în care să se întindă și unde să primească atenție și afecțiunea pe care o caută. Iepurilor din rasa Chinchilla Gigant le face mare plăcere să fie mângâiați dacă sunt învățați încă de mici cu socializarea. Sunt iepuri care pot să fie îmblânziți. Femelele sunt mame atente și iubitoare și au câte 8 pui la o fătare. Totuși, să nu confundați niciodată un iepure cu un câine sau o pisică.

Iepuri Chinchilla Gigant - Hrană și cuști pentru iepuri

La fel ca alți iepuri, principalul ingredient al alimentației este fânul, de preferat fânul mai gras, mai bogat în fibre. Un astfel de fân va preveni diareea și obezitatea iepurelui. Alte frunze de verdețuri, în special legume, sunt esențiale pentru sănătatea iepurelui, fiind necesare ocazional. Trebuie să fiți atenți și să nu îi oferiți mai mult decât poate mânca în 24 ore.Mâncarea trebuie să fie depozitată în containere de plastic, nu de metal. De dragul varietății, puteți să îi oferiți și bunătăți cum sunt morcovi, piersici, pere, mere, prune, căpșuni sau alte fructe. Trebuie totuși să fiți atenți când îl hrăniți cu fructe pentru că acestea pot să fie bogate în zaharuri. Crescătorii de iepuri în scopuri comerciale mai adaugă și alte elemente nutritive dietei zilnice.

Mai trebuie să aibă tot timpul apă proaspătă într-un bol. Atunci când sunt afară, sunt recomandate cuștile pentru iepuri care sunt extensibile, zonele îngrădite, pentru a-i oferi o mai mare protecție.

Dacă este ținut în cuști pentru iepuri, aceasta ar trebui să fie de cel puțin cinci ori mărimea corpului iepurelui și să îi permită să stea relaxat în picioare. Nu este indicat ca podeaua cuștii să fie realizată din sârmă pentru că iepurele ar putea să își prindă picioarele în ochiurile de sârmă. Iepurele ar trebui să mai aibă un loc doar al lui unde să se ascundă atunci când vrea să doarmă liniștit. Este bine să îi luați jucării cu care să își ocupe timpul și să se distreze. Iepurii pot fi învățați să își facă treburile într-un loc special amenajat.

Iepuri Chinchilla Gigant - Toaletaj

Blana scurtă, dreaptă și moale a iepurelui Chinchilla nu necesită foarte multă îngrijire. Părul este dens, dar acest iepure nu năpârlește mai mult decât orice alt animal. Este important de știut că nu este necesar să se îmbăieze iepurele, și poate să fie periculos pentru animal din moment ce poate să fie ușor de stresat sau de rănit în timpul acestui proces.

Iepuri Chinchilla Gigant - Probleme de sănătate

Fiți atenți și la aspectul general al sănătății, mai exact la indicatori cum sunt obiceiurile de auto-îngrijire și interesul pentru mâncare. Blana ar trebui să fie tot timpul moale și lucioasă, iar ochii plini de viață.Iepurii din rasa Chinchilla Gigant pot să fie predispuși la răceli și la infecții virale. Expunerea la praf, la schimbările bruște de temperatură, precum și capacitatea scăzută de rezistență la stres îl poate predispune la diverse boli. Printre acestea enumerăm și:
  • conjunctivita este o infecție bacteriană a pleoapelor cauzată de către fum și praf;
  • probleme ale urechilor;
  • coccidiosis este o problemă intestinală, un parazit apărut din cauza condițiilor igienice precare;
  • balonarea și obstrucționarea canalelor respiratorii din cauza bilelor de păr.
Sursa: blogpentruanimale.ro
 
loading ...