MAIA VREA SĂ STIMULEZE MEDICII VETERINARI SĂ MUNCEASCĂ ÎN FERME

28 mar 2023
Lipsa medicilor veterinari este una dintre cele mai des enunțate probleme de crescătorii de animale. Tot mai puțini abiturienți decid să facă această facultate, iar cei care o absolvesc aleg clinicile private din orașe în favoarea fermelor și exploatațiior zootehnice. Oficialii promit mecanisme de stimulare atât a tinerilor specialiști, cât și a veterinarilor cu experiență, în scopul redresării situației dezolante.

Mecanismele de redresare a situației în serviciul veterinar în zonele rurale au fost discutate de către mediul de afaceri, reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, exponenții Colegiului Medicilor Veterinari și comunității academice.

Potrivit cadrului normativ, crescătorii de animale, la obținerea Autorizației sanitare veterinare de funcționare, sunt obligați să încheie contracte cu medicii veterinari, pentru a asigura supravegherea, prevenirea și controlul bolilor la animalele din fermele profesionale. În acest sens, fermierii susțin că le este dificil să facă față cerințelor în vigoare, deoarece una dintre probleme este lipsa de specialiști și asigurarea cu cadre calificate a serviciului sanitar veterinar.

Potrivit reprezentanților facultății de Medicină Veterinară a Universității Tehnice a Moldovei, anual, absolvesc facultatea circa 30-35 de medici veterinari, însă o bună parte din aceștia aleg să-și desfășoară activitatea în clinicile veterinare private.

Viceprim-ministrul Vladimir Bolea a menționat că în scopul atragerii absolvenților în mediul rural, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare va promova un model de cooperare între facultate și mediul de afaceri, în concordanță cu prioritățile sectorului zootehnic. În același context, oficialul a declarat că va fi analizată posibilitatea de aplicare a unor măsuri de stimulare, atât pentru tinerii absolvenți, cât și pentru medicii veterinari cu experiență.
loading ...