PORCII DE BAZNA: Carne fragedă, marmorată și aromată

11 apr 2024
Crescătorii de porci Bazna spun că aceștia au cea mai gustoasă carne de porc, perselată si marmorată, fragedă, suculentă şi cu aromă consistentă. Carnea de porc Bazna conţine grăsimi (lipide) cu densitate mică şi cu capacitate mică de reţinere a apei → mai puţin colesterol (la fel ca şi rasele Mangalița, Vietnameză - care conţin colesterolul bun). Este cunoscută de cunoscători, de cei care fac diferenţa gustului. Se distinge prin culoarea caracteristică rasei: neagră, cu brâu alb care înconjoară trunchiul în dreptul spetelor, cuprinzând și membrele anterioare.
 
Porcul Bazna este uşor de crescut. Condițiile de întreținere și alimentaţie sunt flexibile. Mănâncă porumb sau alte cereale (grâu, orz) şi se dezvoltă excelent fără suplimente. Suportă bine atât căldura cât si frigul.
 
Prolificitatea rasei este bună, cu o medie de 9,5 purcei la o fătare. Capacitatea de alăptare a scroafelor este bună, de cca. 38-42 kg. Longevitatea productivă este remarcabilă: 8-12 fătări/viață. Purceii au 14-15 kg la înțărcare, care se face la vârsta de 2 luni.


 
Precocitatea este mediocră. Tineretul porcin se introduce la reproducție la vârsta de cca. 10-11 luni, ajungând la dezvoltarea completă de adult la vârsta de 3 ani. Sporul mediu zilnic de greutate realizat în perioada de îngrășare este de 550-600 g, cu un consum specific ridicat, de 5-5,5 U.N. Tineretul se pretează și la îngrășarea timpurie pentru carne, cu o greutate la sacrificare de 90-110 kg, dar fiind o rasă mixtă cele mai bune rezultate se obțin la îngrășarea până la greutatea de 140-160 kg, când raportul carne:grăsime în carcasă este de 1,3-1,4:1.
 
Scroafele de Bazna sunt bune mame, putând făta în condiţii gospodăreşti fără a fi necesare boxe speciale de fătare, iar purceii sunt rezistenţi. Pe timpul gestaţiei, scroafele de Bazna acumulează o cantitate mare de grăsime, findu-le de ajutor (ca strat protector) atât pe perioada lactaţiei cât si iarna. Scroafele, pe perioada alăptării, pot slăbi foarte mult deoarce au acest rezervor energetic de grăsime şi pot alăpta purceii pâna la o perioada de 2 luni. Datorită acestui excedent energetic, purceii fătaţi iarna sunt mult mai rezistenţi şi mai puţin sensibili decât ai altor rase.
 
Porcul Bazna se adaptează la orice conditii. De aceea, este porcul cel mai căutat de ţărani și de ciobani, putând fi crescut oriunde: la stână, în grajd, coteţ, curte, etc. Dar, nu se pretează condiţiilor de creştere intensive.
 
Slănina (glisa) acestui porc este moale și untoasă, parcă se topeşte în gură. Este o specialitate recunoscută a ardelenilor.
 
Important! Când cumpărati porci negrii care au şaua (dunga) albă, aveți grijă să nu fiţi mințiți cu porci care au aceeași culoare: Hampshire, Wessex, Essex, Schelschwein, Sfaben-Hall sau metişeii acestora. 

Sursa: Porc Bazna
 
 
loading ...