RASE DE PORCI PROFITABILE. Cum alegi porcul pentru sacrificare?

01 jun 2023
Care sunt cele mai profitabile rase de porci? Marele Alb? Landrace sau Duroc? Ce alte rase de nişă îţi pot asigura bunăstarea? Găsiți răspunsul în acest material.
 
Actualele rase de porci domestici provin din trei forme de porci sălbatici denumite: Sus scrofa ferus, Sus vittatus, Sus mediteraneus.

Sus scrofa ferus sau mistreţul european se caracterizează printr-o conformaţie corporală buna şi o costitutie robusta. Mistreţul are corpul lung, picioarele înalte şi puternice, şi vioi; spinarea este convexa, crupa teşită. Mistreţul ajunge la maturitate la vârstă de 2 ani, când poate atinge o greutate de 180-200kg. Cu toate că nu se pretează pentru îngrăşat, carnea este gustoasa.
 
Sus vittatus sau mistreţul asiatic se aseamănă, în general, cu cel European, este însă mai mic, mai scurt şi are o greutate de 120-160kg. Este tardiv şi cu prolificitate redusă. Din aceasta formă sălbatică au provenit rasele de porci domestici, care au populat Asia şi au contribuit la formarea raselor europene.
 
Sus mediteraneus ocupă, din punct devedere al conformaţiei, o poziţie intermediară între primele două forme. Se crede că din aceasta forma au provenit rasele de porci din Spania, Italia, Iugoslavia (rasa Mangalita).
 

Top 5 rase profitabile de porci

Rasa Marele Alb
Este cea mai răspândită dintre rasele de carne. Are corpul lung, cilindric şi bine îmbrăcât cu muşchi. Are o precocitate foarte pronunţată, purceii cântărind în medie la naştere 1,2kg, la 2 luni 20kg, la 4 luni 45kg, la 6 luni 70 kg, la varsta reproducţiei de 10 luni,110 kg. Puşi la îngrăşat, la vârsta de 3 ani ating 300-350kg, iar unele exemplare chiar 500-600kg. Foloseşte foarte bine hrana şi în special concentratele şi păşunea, producând 1kg greutate vie cu 3,5-4 unităţi nutritive. Realizează un spor mediu zilnic de 800-1600g. Randamentul la tăiere este de 80-85%, carnea fiind gustoasă, consistentă şi fragedă.


 
Această rasă deţine recordul prolificităţii, dând 10-12 purcei sau chiar 30 purcei la o fătare. După fătare secretă lapte în abundenţă, fapt care face ca rasa să se remarce şi printr-o mare capacitate de alaptare. Tineretul din rasa Marele Alb se pretează foarte bine la îngrăşarea timpurie pentru carne.
 
Rasa Landrace sau daneză
Landrace a ajuns să fie considerată cea mai bună rasă pentru producţia de bacon. Se remarcă printr-o bună precocitate, purceii atingând la naştere în medie 1,300kg, la înţărcare 15 kg, la 6 luni 65-70 kg, la 7 luni 90kg, iar la 12 luni 140-150kg. Foloseşte foarte bine hrana; pentru 1 kg spor în greutate consumă 3,1-3,2 unităţi nutritive. Prolificitatea este aseamanatoare cu cea a Marelui Alb, însă capacitatea de alăptare a scroafelor este mai redusă.


 
De acest lucru trebuie să se ţină neapărat seama în creşterea purceilor sugari, aceştia urmând să fie hrăniţi cu hrană suplimentară în special de origine animala. Rasa Landrace a fost importată la noi în ţară că material de praşila, urmând a fi crescută alături de Marele Alb.
 
Rasa Piétrain
Rasa Piétrain excelează prin randamente foarte mari la sacrificare şi prin calităţile superioare ale carcasei, remarcându-se proporţiile ridicate de carne de calitate superioară. Precocitatea este bună; în perioada de testare, sporul mediu zilnic a variat între 500-550 g cu un consum specific de cca. 3,5 UN. Greutatea de 90-100 kg este atinsă la vârsta de cca. 7 luni.


 
Randamentul la sacrificare este foarte mare, de 78,4%, iar raportul carne/grăsime de 2,8-3,0:1. Calitatea carcasei este foarte bună: proporţia de carne este de peste 70%, cu predominarea celei de calitate superioară (şunca, cotletul şi antricotul), care reprezintă 45% din carcasă. Suprafaţa ochiului muşchiului Longissimus dorsi este foarte mare, de 40-42 cm2, iar proporţia de oase este foarte redusă. De remarcat că, după vârsta de 7 luni, ritmul de creştere scade concomitent cu capacitatea de valorificare a hranei, impunându-se sacrificarea animalelor îngrăşate la greutăţi mai reduse, între 85-90 kg. Rasa este încadrată în categoria raselor "paterne", însă datorită sensibilităţii şi a pretenţiilor ridicate la condiţile de întreţinere, efectivele s-au redus treptat.
 
Rasa Duroc
Rasa Duroc este specializată anume pentru producţia de carne. Tinetul la îngrăşat poate să realizeze un spor mediu zilnic de creştere de circa 650 grame/zi cu o grosime medie a stratului de slănină dorsal de 1,7-2 cm. Cu un consum specific de furaj pe perioada de îngrăşare de circa 2,9-3 UN/kg spor. Rasa se pretează foarte bine atât la creşterea în sistem extensiv pe păşune cât şi în sistem intensiv de tip fermă. Prolificitatea este bună, obţînându-se în medie 8-9 purcei la o fătare. Precocitatea este foarte bună. Carcasele sunt foarte apreciate datorită structurii perselate a cărnii. Se foloseşte că vieri terminali în încrucişările trirasiale şi tetrarasiale.


 
Rasa Mangaliţa
Porcul adult din Rasa Mangaliţa are, în medie, următoarele dimensiuni: înălţimea 68cm, lungimea 122cm, perimetrul toracelui 124cm, al fluierului 16,3cm. Greutatea corporală este de 280kg(la 3ani). Caracteristicile biologice (care sunt aceleaşi la toate varietăţile) sunt valoroase şi apreciate.
 
Astfel, sporul zilnic în greutate este de 600-800g, pentru 1kg greutate vie spor, consumă 5-6 unităţi nutritive. Este rezistent la intemperii şi la îmbolanăviri şi foloseşte bine păşunea. Precocitatea este potrivită, purceii cantarind la naştere 1kg, la 2 luni 12kg, la 6 luni 45kg, la 1 an 80-100kg, iar la 3ani putând ajunge la 300kg. Prolificitatea este redusă, 4-6 purcei, ceea ce constituie un defect al rasei.Instinctul matern şi de alăptare sunt slabe.


 
Randamentul la tăiere este foarte ridicat, de 80-85% cu grăsime în proporţie de 50-60%. Mangaliţa este considerată cea mai bună rasa de porci producătoare de grăsime. În perspective, această rasă va fi redusă numeric, urmând să ocupe aproximativ 18% din efectivul total de porci pe ţară.
 

Cum alegi rasa de porc potrivită pentru sacrificare?

Pentru a creşte precizia de apreciere a calităţii porcilor, în afară de greutate, la alegerea acestora pentru sacrificare se vă ţine cont şi de conformaţia acestora.
 
Porcii proveniţi din rasele de carne Marele alb, Landrace, Duroc, Pietrain, precum şi hibrizii din aceste rase, au un corp lung cu adâncimile corporale reduse. La aceste porcine, lungimea corpului măsurată de la creştetul capului şi până la baza cozii este cu 10-20 cm mai mare decât perimetrul toracic, ţesutul muscular este bine dezvoltat la nivelul spetei, al jambonului şi al liniei superioare a corpului.

Mersul acestor animale este vioi, iar în timpul deplasării se sesizează mişcarea spetei. La nivelul bărbiei, depozitele de grăsime sunt reduse, iar la palparea corpului se constată o consistenţă tare.
 
Porcii proveniţi din rasele de grăsime sau metişii din aceste rase au un corp scurt şi foarte adânc, lungimea corpului fiind mai mică decât perimetrul toracic. La aceste porcine ţesutul muscular este slab dezvoltat.
În regiunea bărbiei şi a abdomenului apar depozite masive de grăsime, coada este înfundată între fese, iar la palparea corpului se constată o consistenţă mai moale. Mersul acestor porci este mai greoi, iar în timpul deplasării, din cauza depozitelor masive de grăsime subcutanată, nu se poate observa mişcarea spetei.
 
Porci proveniţi din rasele mixte Bazna, Alb de Banat, Alb de Ruşeţu au o conformaţie corporală intermediară, între porcii de carne şi cei de grăsime.
 
Sursa: Revista Ferma
loading ...