Ce sunt acarienii plantelor
Acarienii plantelor sunt o specie de insecte, mai exact, nişte păianjeni minusculi. Dimensiunile lor nu depăşesc o jumătate de milimetru, de aceea, sunt foarte greu de depistat cu ochiul liber.Ei atacă aproape toate soiurile de plante, însă, culturile lor preferate sunt cele de viţă-de-vie, legumele, pomii fructiferi, arbuştii ornamentali, florile şi plantele de apartament.
Cele mai periculoase specii de acarieni
Există mai multe specii de acarieni care atacă plantele, însă, câteva se remarcă prin intensitatea atacurilor şi amploarea pagubelor pe care le pot cauza. Astfel, cei mai periculoşi păianjeni ai plantelor sunt:- acarianul roşu comun;
- acarianul lat;
- acarianul roşu al pomilor;
- acarianul filocoptid al pomilor;
- acarianul viţei-de-vie;
- acarianul galicol;
- cleştarul coacăzului.
Cum apar şi cum se răspândesc acarienii
Acarienii plantelor sunt activi doar în perioada verii, restul anului hibernând în pământ. Aici îşi depun şi ouăle care pot să reziste până la 5 ani, în aşteptarea condiţiilor propice de eclozare.Vara, populaţiile de acarieni explodează, efectiv, un exemplar având nevoie de doar 15 zile pentru a ajunge la stadiul de adult. Odată treziţi din hibernare, atacă plantele aflate în apropierea lor, însă, pot migra şi către alte zone, dacă sunt purtaţi de rafalele de vânt. Din acel moment, pot apărea oriunde, infestând orice fel de plante.
Semne ale atacurilor acarienilor
Acarienii atacă toate părţile plantelor, iar semnele nu întârzie să apară. Acestea constau în apariţia unor pete galbene pe suprafaţa frunzelor, dar, şi a unor găuri. De asemenea, la baza tulpinii şi a frunzelor, apar mici bulgări albi de pânză de păianjen.Frunzele atacate se usucă şi cad, iar cele tinere se răsucesc pe margine. Nu în ultimul rând, plantele afectate stagnează în creştere.
Cum spuneam, prezenţa acarienilor la plante e greu de detectat cu ochiul liber, dar, este sesizabilă uşor, cu ajutorul unei lupe. O metodă mai simplă este amplasarea unei coli albe de hârtie sub plantă, după care aceasta se scutură uşor. Insectele aflate pe suprafaţa plantei vor cădea pa hârtie, fiind, astfel, mai uşor de reperat.
Metode de combatere
Din fericire, există o serie de metode prin care poţi scăpă uşor de aceşti dăunători, însă, întotdeauna trebuie să ai grijă să distrugi şi ouăle rămase în urma lor. Poţi să apelezi la insecticide sau poţi folosi metode tradiţionale, bazate pe ingrediente uşor de găsit în orice gospodărie.Iată şi câteva metode naturale prin care poţi scăpa de acarieni:
Alcool sanitar – cu un tampon îmbibat cu spirt, şterge frunzele şi tulpinile plantelor atacate. Metoda dă rezultate rapid, dar nu distruge şi ouăle insectelor, aşa că, va trebui să o repeţi la următorul atac.Usturoi – se pisează 1-2 căpăţâni de usturoi şi se adaugă într-un litru de apă. Cu soluţia astfel obţinută se şterg zilnic frunzele şi tulpinile plantelor, timp de o săptămână.
Scorţişoară – aplică praf de scorţişoară pe plantă, la interval de 2-3 zile, timp de două săptămâni. Şi în acest caz, adulţii vor dispărea, dar, rămân ouăle în pământ.
Pentru a evita astfel de probleme, aplică, frecvent şi regulat, tratamente preventive, care te vor scuti de multe bătăi de cap.
Sursa: paginademedia.ro