BANI PENTRU AGRICULTORII AFECTAȚI DE SECETĂ ȘI ALTE INTEMPERII

31 jan 2024
Fermierii din sudul țării, afectați de secetă și cei de la Nord, care au avut pierderi în urma furtunii din vara 2023 vor primi ajutor de la stat.

Ministerul Agricultruii și Industriei Alimentare anunță că producătorii agricoli a căror recoltă de porumb a fost afectată de secetă în proporție de 60% și mai mult în vara anului 2023 vor beneficia de sprijin financiar, în vederea compensării parțiale a prejudiciilor.

De asemenea, sprijinul financiar va fi acordat și agricultorilor din raionul Edineț, care au înregistrat pagube în livezi, în urma furtunilor și grindinei din luna iulie.

În acest scop, din Fondul de intervenție este alocată suma de 50 milioane lei. Decizia a fost adoptată, astăzi, în ședința Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE).
 
Ambele categorii de agricultori dețin acte de constatare a pagubelor. Cererea de acordare a sprijinului financiar, împreună cu documentele în original, însoțite de copii, se vor depune de către solicitant sau reprezentantul legal al acestuia la subdiviziunile AIPA din raza teritorială în care își desfășoară activitatea solicitantul de ajutor financiar. Resursele financiare vor fi acordate solicitanților sub formă de plată directă per ha.
 
Inițiativa aparține Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, fiind anunțată inițial pe 16 ianuarie curent și susținută de Guvern.

Amintim că la sfârșit de luna iulie 2023, partea de nord a țării a fost lovită de o furtună puternică, care a smuls livezi din pământ, a distrus sere și plantații întregi ale fermierilor. Atunci, ministrul, Vladimir Bolea, a comunicat că situația va fi analizată și se vor căuta posibilități pentru ca fermierii care au fost afectați de calamități sa fie susținuți.
 
loading ...