SUBVENȚII PENTRU PROCURAREA PANOURILOR FOTOVOLTAICE. A fost lansat programul de asistenţă financiară pentru tranziţia la economia verde

29 apr 2022
Producătorii agricoli pot beneficia de suport financiar de la stat pentru achiziționarea panourilor fotovoltaice.

Un program de asistenţă financiară pentru tranziţia la economia verde a fost lansat astăzi de Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii şi Proiectul „Tehnologiile Viitorului”, finanţat de USAID şi Suedia. Pentru proiect, este disponibilă suma de 16 milioane de lei, a declarat Viorel Gherciu, ministrul agriculturii.

Aceste panouri fotovoltaice vin anume să substituie sursele tradiționale de furnizare a energiei electrice și nu numai, dar să asigure o producere mai eficientă, inteligentă, cu costuri diminuate, a menționat ministrul.

Finanţarea este destinată exclusiv producătorilor agricoli. Agricultorii vor putea beneficia de suport în mărime de 50% din costul investiției, dar nu mai mare de 2 500 000 MDL lei per beneficiar.

Noi avem un buget per beneficiar, o limită maximă de finanțare de 2 milioane 500 mii de lei, lucru care vă permite, stimați agricultori, să vă acoperiți investiția totală pentru un parc fotovoltaic de 200kW, ulterior aveți posibilitatea să aplicați și la subvenționare, primind de la AIPA până la 50% din valoarea investiției  a subliniat Maxim Popov, director executiv ADMA.

Adițional, prin intermediul Proiectului Tehnologiile Viitorului, beneficiarii vor putea accesa granturi de până la 200.000 lei, maxim 20% din costul proiectului. Limita bugetului alocat de proiect este de 2 milioane MDL.

Echipamentele fotovoltaice vor fi achiziţionate cu TVA cota zero, fără gaj, cheltuielile de proiectare fiind acoperite de ADMA.
 
loading ...