CÂȚI BANI S-AU REZERVAT PENTRU AGRICULTURĂ ÎN 2024?

15 jan 2024
Fermierii au început să-și primească subvențiile. Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură informează că, odată cu intrarea în vigoare a Legii bugetului de stat pentru anul 2024, a fost demarat procesul de plată a cererilor de acordare a sprijinului financiar, recepționate în anul 2023.
 
De la începutul anului curent, AIPA a autorizat spre plată  primele 100 mil. lei, surse ce sunt orientate către fermieri, pe diferite mecanisme de subvenționare, după cum urmează:
 
  • 10,32 mil. lei - subvenții post-investiți;
  • 65,32 mil. lei - plăți complementare;
  • 21,31 mil. lei -  plăți directe în sectorul zootehnic;
  • 3,05 mil. lei - cereri de implementarea proiectelor prin abordarea LEADER;
 
Pentru anul 2024, conform Legii bugetului de stat, mărimea Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural constituie 1,6 miliarde de lei.
 
De asemenea, MAIA a aprobat Regulamentul privind procedura de introducere și, după caz, de excludere a subiecților subvenționării în/din Lista de interdicție a subiecților subvenționării. Prevederile documentului au scopul de a disciplina și responsabiliza beneficiarii de subvenții, precum și de a spori eficiența în distribuirea resurselor financiare din bugetul de stat.
 
Proiectul prevede că Lista de interdicție va fi întocmită și ținută de AIPA, care este structură organizaţională din sfera de competenţă a MAIA, responsabilă de gestionarea şi controlul FNDAMR. De asemenea, documentul stabilește că subiecții subvenționării incluși în Lista de interdicție nu vor putea beneficia de subvenții pentru o perioadă de 5 ani.
loading ...