CUM AM PUTEA ÎMBUNĂTĂȚI MECANISMUL DE DEPUNERE A CERERILOR PENTRU SUBVENȚIONARE?

28 dec 2023
Federația Agricultorilor din Moldova, FARM în parteneriat cu agricultorii din raionul Orhei au elaborat un document de poziție privind îmbunătățirea mecanismului de depunere a cererilor pentru subvenționare. Toate recomandările au fost expuse de fermieri și colectate de echipa FARM, în timpul atelierelor organizate în cadrul proiectului „Sporirea transparenței și diminuarea fenomenului coruptibil la obținerea subvențiilor în agricultură, în raionul Orhei".
 
Pe durata lunii noiembrie, peste 200 de agricultori din raionul Orhei au fost instruiți privind modul de depunere a dosarelor în format online.
 
Federația Agricultorilor din Moldova, în parteneriat cu AIPA, a organizat o campanie de informare în rândurile agricultorilor din Orhei, prin care i-a familiarizat cu noua structură virtuală. Idee a prins rădăcini în rândul agricultorilor, aceștia au promovat conceptul digitalizării tuturor cererilor pentru subvenționare. Astfel, în urma analizei actelor normative și dezbaterea acestora împreună cu specialiștii în domeniu și a agricultorilor care au beneficiat de instruiri, a fost elaborat un document de poziție.
 
Înainte de a fi publicate și înaintate către instituțiile responsabile, solicitările au fost dezbătute în cadrul Mesei Rotunde – eveniment de totalizare al proiectului, unde agricultorii s-au expus asupra recomandărilor și anume:
 
  1. Adoptarea și implementarea mecanismului în format On-line pentru depunerea cererilor pentru subvenționare
 
Trecerea la depunerea dosarelor doar în format electronic a tuturor măsurilor de subvenționare, până la începutul anului 2026, este una dintre principalele solicitări ale fermierilor. Situația actuală, în care agricultorii sunt nevoiți să completeze dosarul în format fizic tărăgănează procesul de lucru și îngreunează luarea deciziilor, așa cum toate etapele sunt gestionate nemijlocit de angajații instituției.
 
Pentru a trece în mod complet la procedura de depunere On-line, este necesară modificarea cadrului normativ și stipularea clară a procedurii, atât prin Regulamente care prevăd activitățile antreprenoriale în domeniul agricol, cât și a Legii de subvenționare.
 
  1. Elaborarea unui mecanism transparent și accesibil, prin care agricultorii să poată depune plângeri, în cazul în care le-au fost lezate sau nerespectate drepturile
 
În urma analizei procesului în care se desfășoară subvenționarea, cei mai mulți dintre agricultori s-au plâns de atitudinea angajaților AIPA și de faptul că nu există un mecanism transparent prin care pot depune plângerile. În așa mod, solicităm să fie elaborat un mecanism lucrativ, disponibil pe platforma AIPA, prin care fermierii să poată depune plângerile, dar și primi răspunsuri clare privind solicitările expediate.
 
  1. Elaborarea unui Manual de reguli privind conduita angajaților AIPA
 
Deși conducerea AIPA susține că există un cod de conduită intern și un sistem de monitorizare a felului în care se desfășoară procedura de depunere și mecanismul de prelucrare a documentelor pentru subvenționare, fermierii nu sunt la curent cu aceste mecanisme. În așa fel, se solicită să fie elaborat un „Manul de Reguli", prin care să fie clar stipulat care sunt obligațiile și drepturile angajaților AIPA. Iar acest document să fie public, disponibil în format On-line pe platforma www.aipa.gov.md.
 
  1. Informarea agricultorilor în timp util privind modificările procedurilor de subvenționare
 
În anul 2023, s-a modificat Legea Subvenționării, dar și Regulamentele privind subvenționare, respectiv au fost introduse o serie de modificări, despre care fermierii nu au fost informați, iar drept urmare a dus la complicarea procesului de depunere.
 
Documentul de poziție complet îl puteți găsi AICI
 
Acest material a fost realizat în cadrul proiectului „Consolidarea Statului de Drept și a Mecanismelor Anticorupție în Republica Moldova”, cofinanțat de Uniunea Europeană și Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).
 
Partener al proiectului în raionul Orhei este Federația Agricultorilor din Moldova, FARM care implementează proiectul „Sporirea transparenței și diminuarea fenomenului coruptibil la obținerea subvențiilor în agricultură în raionul Orhei”.
 
loading ...