PESTE 600 DE MLN DE LEI, ÎN CONTURILE AGRICULTORILOR. În ce investesc fermierii?

30 mai 2023
În primele cinci luni ale anului, pe conturile agricultorilor au fost debursați peste 600 de milioane de Lei. Asta înseamnă cca. 40% din valoarea Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural.

Situația este similară cu perioada ianuarie-mai a anului 2022. Acest lucru a fost anunțat în cadrul briefingului de presă susținut de vicepremierul Vladimir Bolea, împreună cu directorul adjunct al Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) Diana Coșalîc.

Conform ultimelor date de la AIPA, banii au fost îndreptați spre:
  • achitarea a peste 460 mil. lei subvenții post-investiționale;
  • demararea a 30 proiecte start-up pentru care au fost alocate cca. 12 mil. lei;
  • implementarea a 110 proiecte ce contribuie la dezvoltarea localităților rurale în sumă de aproximativ 89 mil. lei;
  • funcționarea a 37 GAL-uri și implementarea a 250 proiecte investiționale în sumă de peste 17 mil. lei
  • contribuția statului la Fondul Național al Viei și Vinului – cca. 20mil. lei.
În cea mai mare parte, agricultorii sunt interesați să dezvolte infrastructura post-recoltare și procesare, să procure tehnică și utilaj agricol inclusiv mini-till și no-till. Totodată, aceștia solicită rambursarea ratei la creditele accesate, sunt preocupați de revitalizarea sectorului zootehnic, de înființarea, modernizarea plantațiilor multianuale și defrișarea celor neproductive.

Reamintim că, în anul 2022, AIPA a recepționat un număr record de peste 16.000 cereri pentru acordarea sprijinului financiar.

Vladimir Bolea a comunicat că a fost elaborat și promovat conceptul de restructurare complexă a AIPA, ce vizează: dublarea numărului de angajați; crearea de subdiviziuni noi; optimizarea activităților de control și ajustarea structurii organizatorice pentru a corespunde unei Agenții de Plăți la standarde UE, conform Regulamentelor comunitare.

La sfârșitul anului 2022, structurile UE au desfășurat un audit la AIPA. Agenția a fost apreciată înalt de experții internaționali. De la începutul anului, suntem preocupați de fortificarea agenției. În prima etapă, am dublat numărul de angajați. Dacă în anul 2010 agenția gestiona un buget de 400 milioane Lei, în ani cifra a crescut la 1.5 miliarde Lei, iar numărul de angajați era același.

Actualmente, întreaga activitate a AIPA este asigurată cu un efectiv de 62 persoane ceea ce constituie 73% din totalul efectivului aprobat. Evident, activitatea angajaților a devenit extrem de solicitantă. Curând, vom deschide concursurile și vom începe procesul de angajare.

Totodată, vom majora și salariile angajaților AIPA. Acest lucru se va întâmpla la următoarea rectificare bugetară. Adițional, la începutul lunii iunie va fi semnat un Acord de împrumut cu Banca Mondială, privind proiectul AGGRI. Valoarea acestuia este de 55 milioane dolari SUA, dintre care circa 6.5 milioane dolari vor fi oferiți pentru fortificarea AIPA și ANSA”, a menționat Vladimir Bolea.

Cu referire la activitatea ministerială, Vladimir Bolea a transmis că s-a finalizat prima etapă a procesului de reorganizare, în rezultatul căreia au fost create structuri noi: Direcția industria alimentară și Serviciul analiza prețurilor de piață. În prezent are loc procesul de selectare a candidaților la funcții de conducere.
Top știri
Din aceeași categorie
Știri recomandate
loading ...