CEREALE DE IARNĂ, ÎN STRES CONSTANT ÎN EUROPA. Temeri pentru noua recoltă

24 jan 2024
O perioadă de frig severă a urmat o perioadă de umezeală extremă și vreme relativ blândă în Europa. Un exces pronunțat de precipitații a afectat, de asemenea, multe câmpuri din multe părți din nord-vestul, centrul și estul Europei.
 
Scăderea bruscă a temperaturii în regiunea Mării Baltice la sfârșitul lunii decembrie și începutul lunii ianuarie a provocat daune culturilor de iarnă, în special în Estonia, Letonia și Lituania. Stratul de zăpadă era relativ subțire, și culturile au fost afectate de îngheț, scrie Agrarheute
 
Valul de frig a lovit și nord-estul Poloniei, dar nu a durat decât două zile acolo, așa că culturile de iarnă au fost doar puțin afectate. Și în Rusia europeană, valul de frig a avut doar un impact limitat asupra culturilor de iarnă, care erau protejate de un strat gros de zăpadă.
 
În zonele centrale ale Europei, un mare exces de precipitații a determinat vremea și dezvoltarea culturilor de iarnă. În Benelux, în special în Țările de Jos, ploile excesive și solurile umede au împiedicat însămânțarea cerealelor de iarnă și recolta de cartofi.
 
În Germania, Austria, Cehia și Polonia, precipitațiile au depășit de trei ori valorile medii pe termen lung.
 
Inundații în Germania și Europa de Vest, secetă în Spania
Precipitațiile mari însoțite de topirea rapidă a zăpezii din cauza creșterii temperaturilor - în special în a doua jumătate a lunii decembrie - au condus la o creștere suplimentară a nivelului apelor subterane în soluri deja excesiv de saturate. Acest lucru a dus la câmpuri inundate, în special în Saxonia Inferioară și Saxonia-Anhalt.
 
S-au înregistrat excese semnificative de precipitații, fără efecte negative semnificative asupra culturilor, în Slovenia, Slovacia, Ungaria, nordul și vestul României și nord-estul Italiei, precum și în Belarus și părți ale Rusiei și Turciei europene.
 
Un deficit semnificativ de precipitații se semnalează pe coasta Mediteranei în Spania, în centrul Spaniei și sudul Italiei , precum și în sud-vestul României și al Greciei și al regiunii Magreb. Condițiile de secetă din Sicilia au continuat, cu impact negativ asupra culturilor de iarnă.
 
În Spania, un deficit persistent de precipitații în regiunile de coastă mediteraneene a continuat să împiedice însămânțarea și dezvoltarea inițială a cerealelor de iarnă. În ambele țări, grâul dur este deosebit de afectat.
loading ...