POLONIA MENȚINE EMBARGOUL ASUPRA GRÂULUI UCRAINEAN

25 jan 2024
Polonia și Ucraina urmează să înceapă în câteva zile negocierile tehnice privind implementarea mecanismului de licențiere pentru furnizarea de produse agricole ucrainene. Polonia vrea să introducă regimul de comerț în bază de licență pentru produsele din Ucraina. Totodată, embargoul pentru grâul ucrainean rămâne în vigoare.
 
În declarația sa, ministrul polonez al Agriculturii, Czesław Siekierski, susține că introducerea certificatelor de export, după modelul celor convenite de România și Bulgaria cu Ucraina, va limita fluxul excesiv de mărfuri către Polonia și ar trebui să pună capăt disputei comerciale dintre țări. Ministrul a mai menționat că începerea negocierilor implică eliminarea embargoului asupra importului anumitor produse agricole ucrainene, care este momentan în vigoare. Totodată, Agenția de presă poloneză (PAP) transmite că embargoul asupra grâului ucrainean nu va fi ridicat până când Polonia și Ucraina nu vor stabili reguli bilaterale privind transferul de mărfuri între cele două. După întâlnirea miniștrilor UE ai agriculturii de marți la Bruxelles, Siekierski a vorbit despre așteptările fermierilor polonezi, iar conform acestuia, Polonia vrea să urmeze același model pe care l-a stabilit Ucraina cu România, scrie Agriportal
 
Ucraina a exportat aproape 3,7 milioane tone de cereale până acum în această lună, după cum au arătat miercuri datele Ministerului Agriculturii. Ministerul nu a făcut o comparație exactă cu acum un an, însă exporturile au totalizat aproape 3 milioane tone în perioada 1-25 ianuarie 2023. Pe de altă parte, ministrul ucrainean al agriculturii a declarat săptămâna trecută că volumele exporturilor s-ar putea reduce luna aceasta din cauza crizei din Marea Roșie.
 
Prețurile grâului Euronext au rămas aproape neschimbate la sfârșitul zilei de tranzacționare pentru contractul din 24 martie, și nu au reușit să urmeze traiectoria de la Chicago – euro și lira sterlină au câștigat teren față de dolar.
 
Valorile de tranzacționare ale porumbului la Bursa din Paris s-au aflat în teritoriu înverzit miercurea aceasta, după modelul de la Chicago.
 
Cotațiile semințelor de rapiță Matif au fost cu 1,0% mai mici în ultimele tranzacții de la Paris, pentru livrarea pe 24 mai, fiind afectate de reducerea uleiului de soia cu 1,2% pentru 24 martie.
 
 
loading ...