O NOUĂ VERSIUNE A ACORDULUI PRIVIND COMERȚUL FĂRĂ TAXE VAMALE CU UCRAINA

09 apr 2024
Parlamentul European și Consiliul UE au convenit asupra unui nou acord preliminar privind continuarea liberalizării comerțului cu Ucraina. Părțile au convenit să suspende taxele vamale și cotele la exporturile ucrainene către UE până la 5 iunie 2025, scrie Agroportal.
 
Aceste măsuri unilaterale de liberalizare a comerțului vor contribui la stabilizarea economiei ucrainene și vor contribui la integrarea treptată a țării în piața internă a UE, se arată în raportul Parlamentului European.
 
Acordul prevede posibilitatea de a limita exportul anumitor categorii de mărfuri din Ucraina către UE.
 
În cazul în care apar perturbări semnificative pe piața UE sau pe piețele uneia sau mai multor țări din UE din cauza importurilor ucrainene, de exemplu, grâu, regulamentul garantează că Comisia Europeană va putea reacționa rapid și va putea lua orice măsuri pe care le va considera necesare, se arată în comunicat.
 
De asemenea, ca parte a garanțiilor sporite pentru protejarea fermierilor din UE, regimul de liberalizare a comerțului poate fi suspendat în caz de urgență pentru produsele agricole deosebit de sensibile, și anume carnea de pasăre, ouă, zahăr, ovăz, cereale, porumb și miere.
 
Negociatorii au convenit să prelungească perioada de bază folosită ca bază pentru aplicarea acestei protecții automate, ceea ce înseamnă că dacă importurile acestor produse depășesc volumul mediu al importurilor înregistrat în a doua jumătate a anului 2021, precum și pe tot parcursul anilor 2022 și 2023, tarifele vor fi revizuite, se precizează în comunicat.
 
În plus, Comisia Europeană se angajează să consolideze monitorizarea importurilor de cereale, în special de grâu.
 
Totodată, legiuitorii europeni au aprobat angajamentul Comisiei Europene de a discuta despre liberalizarea permanentă a tarifelor cu Ucraina în cadrul procesului de revizuire a Acordului de Asociere, de îndată ce procedura legislativă privind liberalizarea temporară va fi finalizată, și de a asigura participarea activă a Parlamentului European la acest proces.
 
Parlamentul European nu a votat încă această decizie în cadrul unei sesiuni plenare din aprilie, după care Consiliul UE va aproba modificări ale regulilor comerciale cu Ucraina.
 
loading ...