ROMÂNIA, PE LOCUL UNU LA SUPRAFAȚA CULTIVATĂ DE FLOAREA-SOARELUI ȘI PORUMB

29 mar 2024
România s-a situat pe primul loc în UE la suprafaţa cultivată cu floarea-soarelui şi porumb boabe. Iar la producţia realizată este pe locul doi la floarea-soarelui și locul trei la porumb boabe, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS), scrie news economic
 
Suprafaţa cultivată cu floarea-soarelui a fost anul trecut de 1,089 milioane hectare, iar cea de porumb boabe cu 2,37 milioane hectare. Producţia de floarea-soarelui s-a ridicat la 2,1 milioane tone, iat producţia de porumb boabe a fost de 8,52 milioane tone.
 
România, comparativ cu unele state membre ale Uniunii Europene în anul 2023
La porumb boabe, România s-a situat pe primul loc la suprafaţa cultivată şi pe locul trei la producţia realizată, după Franţa şi Polonia.
La floarea-soarelui, România s-a situat pe primul loc la suprafaţa cultivată şi pe locul doi la producţia realizată, după Franţa.
La grâu, România s-a situat pe locul patru atât la suprafaţa cultivată cât şi la producţia realizată, după Franţa, Germania şi Polonia.
La cartofi, România s-a situat pe locul şase la suprafaţa cultivată după Germania, Polonia, Franţa, Olanda, Belgia şi pe locul nouă la producţia realizată după Germania, Franţa, Olanda, Polonia, Belgia, Danemarca, Spania şi Italia.
 
În anul 2023, România a înregistrat o creştere a suprafeţelor şi a randamentelor (producţia medie la hectar) la principalele culturi.
 
Cereale pentru boabe. Suprafaţa cultivată cu cereale pentru boabe a crescut cu 1,0% iar producţia cu 9,1%, în principal datorită creşterii randamentelor la hectar. Suprafaţa cultivată cu porumb boabe în anul 2023, reprezintă 45,3% din suprafaţa cultivată cu cereale pentru boabe, iar cea cultivată cu grâu 42,2%. Producţia de cereale a crescut în principal datorită creşterii cu 11% a producţiei de grâu care are o pondere de 46,8% în producţia de cereale.
 
Leguminoase pentru boabe. Producţia a crescut faţă de anul precedent cu 37,8%, ca urmare a creşterii suprafeţei cultivate şi a randamentului la hectar.
 
Culturi oleaginoase. Producţia a crescut cu 15%, iar suprafaţa cultivată cu 9,3%. Creşteri ale producţiei s-au înregistrat la rapiţă (+45,3%), soia boabe (+23%) şi scăderi la floarea soarelui (-3,7%).
loading ...