UCRAINA EXPORTĂ MAJORITATEA PRODUSELOR AGRICOLE ÎN CIUDA PROBLEMELOR LOGISTICE

07 dec 2023
Ucraina va putea exporta pe piețele mondiale 50 de milioane de tone de cereale și semințe oleaginoase din recolta din 2023, precum și aproximativ 10 milioane de tone de uleiuri vegetale și făină, în ciuda problemelor legate de logistică, transmite AGROMEDIA, cu referire la Agroportal
 
Această opinie a fost exprimată de președintele Asociației Ucrainene pentru Cereale, Mykola Gorbaciov. Potrivit acestuia, anterior s-a planificat ca aproximativ 5 milioane de tone pe lună să fie trimise la export. Totuși, acest lucru nu s-a întâmplat în primele patru luni ale sezonului.
 
Nu am putut crește transporturile prin porturile dunărene, prin care treceau lunar 3,5-3,7 milioane de tone. Odată cu începerea lucrărilor coridorului de cereale în porturile din Odessa Mare, potențialul este vizibil. Se pot trimite 3-4 milioane de tone pe lună doar prin porturile din Odessa Mare, a spus el.
 
În total, prin coridorul maritim și prin granițele de vest, Ucraina va putea exporta, conform calculelor președintelui UZA, aproximativ 6 milioane de tone de cereale în fiecare lună, lucru care se făcea deja în noiembrie.
 
Vom fi capabili să muncim mai mult, să creștem puțin exporturile și, cred că, din punct de vedere tehnic, va fi realist să furnizăm 50 de milioane de tone de cereale și ulei pe piețele externe, a spus Gorbaciov.
 
El a adăugat că Ucraina va produce alte 10 milioane de tone de produse agricole de prelucrare, inclusiv uleiuri vegetale și făină.
 
Vom vinde majoritatea cerealelor și a produselor manufacturate. Pentru noi, aceasta este mai mult de 50% din venitul valutar al țării, ceea ce stabilizează hrivna. Cred că statul nu prea are de ales: ori va putrezi recolta, ori e mai bine să o vinzi. Desigur, este mai bine să vinzi, a spus președintele UZA și și-a exprimat încrederea că comercianții vor face față acestei sarcini dacă armata asigură siguranța transportului maritim la nivelul actual.
 
Gorbaciov a subliniat că în 2023, Ucraina va crește 81 de milioane de tone de cereale și oleaginoase, sub rezerva consumului intern de 23-24 de milioane de tone. El a subliniat că Ucraina produce de trei până la patru ori mai multe culturi agricole și produse de prelucrare decât consumă, astfel încât sectorul agricol este în mod clar orientat spre export.
 
loading ...