Aproape întreaga cantitate, și anume 3,3 milioane până la 3,4 milioane de tone de rapiță, ar putea fi exportată și în anul de comercializare 2023/24, prezice APK-Inform.
Cu toate acestea, Uniunea Europeană a făcut dificilă importarea semințelor de rapiță pe piața internă. În prezent, Ucraina nu mai are voie să livreze rapiță direct în țările UE vecine, doar pentru tranzit.
O suprafață mare cu semințe de rapiță a fost victima războiului în 2022
Experții de la APK-Inform presupun că suprafața cu rapiță din Ucraina vara aceasta va fi cu 8% mai mare decât anul trecut, deși suprafața însămânțată în toamna anului trecut a fost cu 9% mai mică decât în toamna anului 2021.De fapt, aproximativ 1,5 milioane de hectare de rapiță au fost plantate pentru recolta din 2022. Potrivit estimărilor, totuși, aproximativ 17% din această suprafață cea mai mare de rapiță timp de 12 ani nu a putut fi recoltată din cauza actelor de război. Fie culturile au fost distruse în timp ce erau încă pe câmp, fie suprafața a căzut în mâinile Rusiei. Restricțiile extinse la import ale UE ar putea pune în pericol exporturile.
APK-Inform se așteaptă ca exportul de rapiță din Ucraina către Uniunea Europeană să devină mai dificil în 2023/24. UE a interzis importurile în Bulgaria, Polonia, România, Slovacia și Ungaria până pe 5 iunie. 55 la sută din exporturile de rapiță ucrainene din iulie 2022 până în aprilie 2023 au mers către aceste cinci țări. De asemenea, analiștii se așteaptă la controale mai stricte.
Mai presus de toate, dacă UE ar extinde interdicția temporară a importurilor, exporturile de rapiță ale Ucrainei ar fi grav afectate. Deoarece concentrarea sezonieră a exporturilor cade, de obicei, în lunile august până în octombrie. Potrivit Ministerului Agriculturii din Ucraina, 2,2 milioane de tone de rapiță au fost exportate din Ucraina din august până în octombrie, cu un export total de 3,34 milioane de tone din iulie 2022 până în aprilie 2023 inclusiv.