1,2 MIL. EURO PENTRU REFORME ÎN DOMENIUL FORESTIER

18 mar 2024
Țara noastră va primi un grant în sumă de 1,2 mil. euro pentru asigurarea implementării Programului de reforme în domeniul forestier.
 
Grantul a fost acordat în urma semnării Memorandumul de Înțelegere dintre Guvernul Republicii Moldova, reprezentat de Ministerul Finanțelor, Ministerul Mediului și Agenția Franceză pentru Dezvoltare în vederea fortificării sectorului forestier în Republica Moldova.
 
Programul de reformă forestieră cuprinde șase măsuri generale de reformă a politicilor în sectorul forestier, inclusiv:
  • Adoptarea noului Cod Silvic;
  • Reforma instituțională în sectorul forestier;
  • Promovarea biodiversității, captarea carbonului și adaptarea la schimbările climatice;
  • Promovarea dezvoltării economice durabile bazate pe păduri
  • Implementarea Programului National de Împădurire pentru anii 2023-2032;
  • Creșterea capacității naționale de management durabil al pădurilor.
 
În cadrul evenimentului au fost prezenți Ministrul Mediului, Excelența Sa - Sergiu Lazarencu, Aliona Rusnac, Secretar de stat – Ministrerul Mediului, Ambasadorul Republicii Franceze în Republica Moldova, Excelența Sa - Paul Graham, Mathieu Vasseur, director regional al Agenției Franceze de Dezvoltare, Tom Paugnet, ofițer regional de proiect al AFD, Emma Morinière, manager de proiect al AFD, și Alexandre Lorot, reprezentantul biroului moldovenesc în cadrul AFD.
 
Amintim că la data de 17 octombrie, 2023, în cadrul evenimentului Platforma de Sprijin pentru Moldova, a fost semnat Memorandumul de Înțelegere dintre Guvernul Republicii Moldova, reprezentat de Ministerul Finanțelor, Ministerul Mediului și Agenția Franceză pentru Dezvoltare în vederea fortificării sectorului forestier în Republica Moldova. Acest Memorandum prevede contractarea sumei de 40,0 mil. euro, în două tranșe a câte 20,0 mil. euro pe parcursul perioadei 2024-2025, pentru implementarea unui Program de reforme în domeniul forestier.
 
loading ...