CÂT DE IMPORTANTĂ ESTE ÎMBOGĂȚIREA SOLULUI CU ÎNGRĂȘĂMINTE? Care este diferența dintre îngrășămintele minerale și îngrășămintele organice?

03 mai 2022
Asociația Internațională a Îngrășămintelor (IFA) estimează că 85% din solurile la nivel global au deficit de azot, 73% din soluri au deficit de fosfor, în timp ce 55% sunt lipsite de potasiu.

La ce se folosește îngrășământul?

Adesea, plantele au puține posibilități de a evita carențele de nutrienți fără ajutorul îngrășămintelor. Luați azotul, de exemplu: deoarece plantele nu sunt capabile să-l absoarbă direct din aer, solul este singurul lor mijloc de a obține acest nutrient important. Dacă solul are un conținut scăzut de azot, sunt necesare îngrășăminte pentru a crește nivelul nutrițional.

Concentrații mari de surse de potasiu apar sub suprafața solului (adesea în jur de un kilometru) și sunt mult dincolo de accesul rădăcinilor plantelor. Exploatarea potasiului aduce acest nutrient natural la suprafața solului și la îndemâna rădăcinilor plantelor.

Fosforul există în anumite roci, dar pentru ca plantele să aibă acces la acest nutrient, trebuie să fie solubil în apă. Utilizarea corectă a îngrășămintelor cu fosfor ajută plantele să-l absoarbă prin sol și asigură o producție ridicată și o creștere rapidă.

Care este diferența dintre îngrășămintele minerale și îngrășămintele organice?

În natură, există 17 nutrienți necesari pentru ca plantele să prospere. De ce fel de îngrășământ aveți nevoie, depinde de ce cultură creșteți și de deficitele de nutrienți din fiecare sol specific. Diferite culturi elimină cantități diferite de nutrienți din sol.

Îngrășămintele organice precum deșeurile animale și compostul au fost folosite de secole și sunt o sursă valoroasă de nutrienți și materie organică, care îmbunătățește structura solului. Însă, începând cu secolul al XX-lea, îngrășămintele minerale au fost necesare pentru a satisface cerințele alimentare din ce în ce mai mari ale unei populații mondiale în creștere.

Cantitățile de nutrienți din îngrășămintele organice variază și sunt mult mai puțin concentrate decât cele din îngrășămintele minerale. Îngrășămintele minerale reduc cantitatea necesară și numărul de vehicule pentru transportul produselor fertilizante.

Până în 2050, se estimează că populația globală va ajunge la 9,8 miliarde, conform Națiunilor Unite. Creșterea randamentelor culturilor este esențială pentru a fi capabili să producem suficientă hrană pentru toată lumea. Această creștere nu este posibilă fără o fertilizare atent planificată.

De ce sunt nutrienții importanți pentru oameni?

Când mâncăm grâu, mere, cartofi sau alte plante, nutrienții din solul fertilizat sunt transferați în corpul nostru. Același lucru se întâmplă dacă mâncăm animale care au mâncat plante cu aceiași nutrienți.

De exemplu, laptele este un bun aport de calciu, care ne împiedică să avem oase slabe și fragile. Dar laptele nu va conține atât de mult calciu dacă vacile nu pasc pe câmpurile cu suficient din acest nutrient în sol.

Cultivarea alimentelor în sol cu un echilibru bun de nutrienți este, prin urmare, cheia pentru prevenirea malnutriției. De asemenea, previne bolile legate de deficiențele populațiilor din întreaga lume.

Un exemplu este Finlanda, unde guvernul a mandatat adăugarea de seleniu la toate îngrășămintele - multinutrienți din 1984. În acest fel, au reușit să combată bolile de inimă ale populației sale cu mare succes.

Sursa: Chimplant-Consulting SRL
Top știri

CE TREBUIE SĂ FACĂ APICULTORII ÎN STUPINE PENTRU A EVITA ROIRILE? Cum poate fi întrerupt roitul?

22 apr 2022

TEHNICA ÎNLOCUIRII REGINELOR. Greșeli frecvente pe care le fac apicultorii

02 mai 2022

DAVID BECKHAM S-A APUCAT DE APICULTURĂ. Fostul fotbalist intenționează să lanseze o afacere cu miere organică

06 mai 2022

EVODIA – SPECIA SALVATOARE A APICULTORILOR. Acest copac nu are concurenți la volumul de miere livrat

29 apr 2022

SEZON NOU, PROBLEME VECHI. MII DE ALBINE GĂSITE MOARTE LA O STUPINĂ. Motivul: Tratamente chimice în livezi

19 apr 2022
Din aceeași categorie

ULEIUL DE FLOAREA-SOARELUI A FOST INCLUS ÎN LISTA PRODUSELOR DE PRIMĂ NECESITATE

18 mai 2022

SISTEMELE CENTRALIZATE DE IRIGARE VOR FI MODERNIZATE. Guvernul a aprobat, astăzi, modificări la unele acte normative

18 mai 2022

AM AJUNS SĂ O VEDEM ȘI PE ASTA: Benzina a depășit pragul de 30 de lei

18 mai 2022

UNUL DINTRE CEI MAI MARI PRODUCĂTORI DIN ȚARĂ A SCUMPIT PÂINEA. Urmează majorări și la alte fabrici

18 mai 2022

EȘTI CONSUMATOR DISCIPLINAT - VEI FI PREMIAT! Gala Premiilor EcoLocal revine cu noi categorii de premiere

18 mai 2022
Știri recomandate

HIBRIZII DE CEREALE DAU MAI PUȚINĂ MIERE. Apicultor: „Rugăm liderii agricoli să cultive doar soiuri melifere”

17 mai 2022

ÎNCEPE SEZONUL CĂPȘUNELOR CRESCUTE ÎN CÂMP DESCHIS. Prețurile rămân în continuare mari

17 mai 2022

VINURILE MOLDOVENEȘTI, LA RO WINE – INTERNAȚIONAL WINE FESTIVAL OF ROMÂNIA

17 mai 2022

DE CE S-A SCUMPIT ULEIUL? Explicațiile celui mai mare producător din țară, Trans-Oil

16 mai 2022

GRÂUL ATINGE PREȚURI RECORD. India a interzis exportul de cereale

16 mai 2022

CÂT DE IMPORTANTĂ ESTE ÎMBOGĂȚIREA SOLULUI CU ÎNGRĂȘĂMINTE? Care este diferența dintre îngrășămintele minerale și îngrășămintele organice?

CÂT DE IMPORTANTĂ ESTE ÎMBOGĂȚIREA SOLULUI CU ÎNGRĂȘĂMINTE? Care este diferența dintre îngrășămintele minerale și îngrășămintele organice?

CÂT DE IMPORTANTĂ ESTE ÎMBOGĂȚIREA SOLULUI CU ÎNGRĂȘĂMINTE? Care este diferența dintre îngrășămintele minerale și îngrășămintele organice?

loading ...