CU TRACTOARELE PE STRĂZILE DIN CAPITALĂ. Fermierii vor să fie auziți

22 jun 2023
Fermierii din Republica Moldova, care și-au parcat pe 20 iunie tractoarele în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN), au pornit prin oraș, făcând uz din plin de claxoane. Dimineață, înainte de întrevederea cu președinta Maia Sandu, aceștia amenințau cu proteste dacă nu vor fi găsite soluții pentru depășirea crizei din sectorul agro, transmite AGROMEDIA, cu referire la Newsmaker.md.

„Informăm șoferii că la moment agricultorii se deplasează cu tractoarele pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt din capitală spre sensul giratoriu de la Circ. Pe anumite porțiuni de drum traficul rutier este perturbat. Rugăm conducătorii auto să manifeste înțelegere și respect reciproc”, a precizat Inspectoratul General al Poliției.

Premierul Dorin Recean a ieșit în fața protestatarilor. Oficialul a anunțat că pe viitor fermierii ar trebui să adopte un model de producere cu valoare adăugată. „Revendicările Asociației [fermierilor] vor costa bugetul 700 de milioane de lei, dar Guvernul nu are acum acești bani”, a spus Recean.

Potrivit Premierului, Guvernul reacționează cu multă atenție la solicitările fermierilor și a venit cu mai multe acțiuni în acest sens:
  • A fost adoptată legea care permite restituirea de TVA fermierilor. Potrivit datelor Guvernului, această sumă ar constitui 330 de milioane de lei.
  • Au fost oferite 1,6 miliarde de lei pentru subvenționarea fermierilor anul trecut și în anul curent.
  • A fost oferit ajutor suplimentar fermierilor în sumă de 100 de milioane de lei, care ar urma să compenseze pierderile generate de majorarea prețurilor pentru motorină și îngrășăminte.
Între timp, Președinția a oferit detalii despre discuția președintei Maia Sandu cu reprezentanții agricultorilor.

„Contextul și efectele crizelor în lanț, inclusiv energetice și de securitate, au generat costuri crescânde pentru producătorii agricoli. Președinta Maia Sandu a subliniat că toate instituțiile statului responsabile de domeniul agriculturii sunt în căutarea unor soluții realiste și viabile pentru susținerea producătorilor agricoli”, se arată în comunicat.

Amintim că protestele fermierilor, organizate de Asociația „Forța Fermierilor”, au început în data de 7 iunie curent. Revendicările fermierilor sunt:
  • Compensații de cel puțin 3000 de lei/per hectar la culturile de prima grupă: grâu, orz, rapiță;
  • Achitarea datoriilor la subvenționarea urgentă;
  • Restricționarea importului din Ucraina prin alinierea la directiva UE, care a făcut deja acest lucru până pe 15 septembrie;
  • Să fie obligat Portul Giurgiulești în perioada sezonului agricol să exporte prioritar producția agricolă moldovenească;
  • Modificarea urgentă a legii cu privire la rambursarea TVA astfel încât mai mulți agricultori să poată beneficia de rambursări.
Menționăm că Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, s-a întors de la Bruxelles, unde a avut o întrevedere cu comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală pentru a-l convinge de impactul negativ al războiului din Ucraina asupra sectorului agrar din Republica Moldova.

Comisia Europeană va studia calculele oferite de Republica Moldova pentru stabilirea gradului de afectare a agricultorilor moldoveni urmare a războiului din Ucraina. În baza analizelor, vor fi examinate soluțiile de sprijin pentru sectorul agricol din țara noastră.
 
loading ...