CUM PROTEJĂM PLANTELE DIN GRĂDINĂ DE INVAZIA FURNICILOR? Metode naturale, dar eficiente

10 mai 2022
Aceasta este o întrebare care se citește foarte des pe buzele grădinarilor. Cele mai întâlnite specii de furnici sunt cele negre, cunoscute sub numele știintific de Lasius niger, și cele roșii – Mymica rubra. Aceste mici insecte se pot înmulți foarte rapid, devenind o adevărată pacoste atât pentru grădină, cât si pentru locuință.

În numeroase situații, activitatea furnicilor este crucială pentru natură. Ele sapă adevărate galerii care ajută apa și aerul să ajungă la rădăcinile copacilor. Însă, în grădină, furnicile se pot hrăni cu rădăcinile plantelor cultivate. Furnicile sunt atrase de “dulce”. Este cunoscut faptul că în locuință, ele vor fi zărite în locuri în care a fost scăpat zaharul, mierea sau a fost rătăcit un fursec. În grădină, furnicile sunt atrase de seva dulce secretată de afide. De asemenea, furnicile pot mânca frunzele plantelor ducând la uscarea lor.
 

Beneficii

Distrugerea dăunătorilor. Dieta furnicilor roșii constă în peste 90% din insectele care mănâncă frunze. În sălbăticie, un furnicar mare protejează de dăunători o zonă pe o rază de 30 m.

Reglarea acidității și îmbogățirea solului cu minerale. Ca urmare a activității vitale a furnicilor, lângă furnicar, conținutul de potasiu și fosfor în sol crește.

Slăbirea solului. Micile pasaje subterane săpate măresc conținutul de oxigen din sol. Cu toate acestea, șanțurile subțiri oferă solului oxigen mult mai bine decât aruncarea grămezilor de sol în timpul săpatului cu o lopată sau furculiță.

 

Daune

Răspândirea afidelor; Deteriorarea părților subterane și supraterane ale plantelor; Distrugerea florilor; Prăbușirea pomilor fructiferi.
 

Metode fizice de combatere a furnicilor

Metoda fizică de îndepărtare a furnicilor înseamnă distrugerea furnicarului. Se recomandă să lucrați cu extremă prudență. Partea de sol a structurii trebuie îndepărtată cu atenție, așezată pe o roabă și luată de pe parcela de grădină.

Locuințele mici pot fi vărsate cu apă clocotită. Pentru rezultat mai bun, înlocuiți apa cu o soluție salină puternică și, după procedură, presărați pământul cu sare de masă. Cu toate acestea, amintiți-vă că după praful salin, fertilitatea solului scade, iar restaurarea solului poate dura până la 5 ani.
 

Metode tradiționale de îndepărtare a furnicilor

O metodă prin care puteți scăpa de insectele nedorite este cultivarea anumitor specii de plante, precum busuiocul, usturoiul, menta și pelinul. Ele au un miros foarte puternic care, cu siguranță, va ține la distanță insectele dăunătoare. Există și anumite flori care atrag furnicile prin mirosul dulce foarte puternic, în așa fel încât insectele se vor concentra doar asupra lor: condurul-doamnei și bujorul.

Tot în mod natural, puteți scăpa de furnici prin presărarea de piper, sare sau foi de dafin în zonele foarte puternic afectate de micile insecte. Mai mult decât atât, în jurul plantelor afectate sau predispuse la a fi distruse de furnici, puteți așeza coji de citrice sau castravete.

Citește și: CÂRTIȚA ȘI ORBETELE: Cum scăpăm de ei?

Zațul de cafea reprezintă o altă metoda naturală prin care micile furnici sunt îndepărtate. Împrăștiați-l prin grădină, în zonele în care sunt furnici.

De asemenea, acidul boric reprezintă una dintre cele mai folosite substanțe la care furnicile sunt sensibile. Acidul boric va fi amestecat cu zahăr și pus în mici recipiente pentru că furnicile vor fi atrase ca într-o capcană.

Amestecați doua linguri de zahăr pudră cu trei pliculețe de praf de copt, puneți amestecul într-un borcan de sticlă, perforați capacul borcanului pentru a crea acces furnicilor care sunt atrase de dulceața zahărului, însă praful de copt le este fatal.

Presărați chili sau scorțișoară peste mușuroaiele acestora, dar totodată, puteți presăra aceste două prafuri și în jurul plantelor afectate din grădină. Mirosul le va îndepărta.

Oțetul poate ajuta. Vărsați oțet într-un pulverizator și aplicați peste mușuroiul furnicilor.

Varul nestins se pune sub formă de mici grămezi împrejurul culturilor și se toarnă apă rece peste el. Uleiul mineral turnat pe mușuroi. După dispariția furnicilor, îndepărtați pământul îmbibat cu ulei mineral.

Usturoiul comun poate fi considerat un remediu dovedit pentru furnicile de grădină. Insectele nu-i tolerează deloc mirosul. Feliile trebuie tăiate sau zdrobite pentru a activa uleiul esențial cât mai mult și mai complet posibil. Pentru ca insectele să nu o poată duce de acasă, este posibil să preparați, de exemplu, infuzie de usturoi, apoi umpleți cu ea toate cuiburile de furnici.

Pentru infuzie: într-un litru de apă foarte caldă, dar nu fierbinte, trebuie adăugat un cap de usturoi mediu, tocat foarte fin sau ras, infuzați două ore și turnați-l pe mușuroi. După câteva zile, este indicat să repetați totul.

 

Metode chimice de combatere a furnicilor din grădină

Doar în cazul în care invazia de furnici este prea mare, iar metodele naturale menționate în rândurile anterioare nu dau randament se vor folosi insecticide: SOLFAC EW 50, K-OTHRINE SC 25, ambele sunt certificate în Moldova.

Sursa: familist.ro
loading ...