CUM SĂ CREȘTI KAKI ÎN MOLDOVA– plantare și îngrijire în grădină și în ghiveci

21 feb 2023
Deși copacul kaki provine din Asia de Est, acesta se dezvoltă foarte bine și în condițiile climaterice din țara noastră. Cu toate acestea, pomul are nevoie de îngrijire și atenție mai mare în primii ani, ulterior, acesta se adaptează și rezistă foarte bine și la noi.

Drept exemplu, avem familia Cosiug din Stânga Nistrului, care, pe lângă rodii, au în grădina lor și kaki. Gospodarii lasă fructele în pom și la începutul iernii.

Puieții de kaki recomandăm să fie sădiți toamna. Perioada caldă va permite pomului să prindă rădăcini și să se acomodeze cu noul loc, iar primăvara va începe regenerarea sistemului de rădăcini. Pentru pomii exotici, este bine să alegem cel mai însorit loc din grădină.

Kaki este foarte rezistent la temperaturi scăzute. După primele înghețuri slabe, fructele sunt mai dulci și mai gustoase, mărturisește Nadejda Cosiug.

Câteva sfaturi pentru cultivarea pomului de kaki:
 
  1. Kaki iubește solu aerat, fertil și bogat în humus, cu un interval optim de pH 5.5-5.6 deși suportă și intervale mai largi;
  2. e nevoie de un sistem foarte bun de drenare deoarece planta nu suportă umiditatea crescută;
  3. kaki iubește lumina, mai ales în prima etapă a sădirii, așa că rădăcinile trebuie îngropate într-o zonă cu soare sau, cel mult, semiumbră;
  4. asigurați protecție contra vântului puternic, mai ales toamna și iarna;
  5. pentru o dezvoltare bună, puieții trebuie sădiți la distanță, soiul Jiro la cel puțin 4 m, soiul Rojo Brillante 1-2 m.
Recoltarea fructelor de kaki depinde mult de soi. De obicei, fructifică în 3 ani sau 4 ani, poate chiar și mai repede.

Cum să cultivi kaki în ghiveci

Dacă doriți să păstrați un kaki în ghiveci, un container mare și stabil este important. Creați o scurgere bună cu fragmente de ceramică, pietriș sau perlat și faceți o gaură în partea inferioară a vasului, astfel încât excesul de apă și apa de ploaie să se poată scurge.

Un sol bine drenat și umed este ideal. Utilizați un amestec de pământ de grădină și compost. Amplasați ghiveciul într-un loc însorit și protejat.

Udare și fertilizare:

În timpul verii, kaki necesită multă apă. O dată pe lună – din aprilie până în septembrie – pomul kaki poate tolera un îngrășământ organic. Arborele își lasă frunzele chiar de la sfârșitul verii, fructele se coc mai apoi.

Cum îngrijim un kaki iarna

Copacii tineri nu sunt rezistenți la îngheț. Din noiembrie, aceștia ar trebui să fie mutați într-o zonă protejată și luminată. În timpul iernii, este nevoie doar de apă foarte rar. Substratul nu trebuie să se usuce complet. Dar prea multă apă nu face bine plantei.

Cum să îngrijesti un kaki în grădină

În câmp, copacul kaki crește frumos dacă locuiți într-o regiune cu un climat blând sau cel puțin aveți un loc adăpostit și însorit. De exemplu, o locație după un perete sudic al unei case este optimă.

De la doi până la trei ani, copacul este suficient de mare pentru a putea face față șederii în aer liber pe tot parcursul anului. Înainte de a planta, trebuie să săpați solul și să adăugați compost. Este recomandat să-i puneți poului un sprijin, pentru ca apoi să crească drept.

Gândiți-vă la o bună protecție de iarnă: un strat gros de paie sau mulci. Pentru siguranță, împachetați și tulpina. Atâta timp cât copacul este mic, ar trebui să-i protejați și coroana. Cel mai bine, cu un sac de iută.
Top știri
Din aceeași categorie
Știri recomandate
loading ...