FERMIERII PROTESTEAZĂ: Au adus bălegar și paie la Președinție

05 dec 2023
Fermierii s-au întors în Piața Marii Adunări Naționale pentru a continua protestul. Astăzi, au pornit tractoarele din fața Guvernului și au mărșăluit cu ele pe strada Ștefan cel Mare. Drept urmare, traficul în zonă a fost restricționat. Agricultorii au adus cu ei baloți de paie, bălegar și struguri pe care au vrut să le lase în fața Președinției. Polițiștii, însă, nu le-au permis.
 
Am adus cadou pentru doamna Președintă. Dați-mi voie să le las aici. Aceasta este forma mea personală de protest. De ce nu am voie? Acum, reprezentanții tuturor ambasadelor sunt martori cum ne sunt încălcate drepturile noastre la protest, a declarat Sergiu Stefanco, fermier, membru AFF.
 
Potrivit președintelui Asociației Forța Fermierilor, pentru ziua de astăzi, 5 decembrie a fost planificat un protest pașnic. Agricultorii au mers în marș în jurul guvernului, apoi au pornit pe strada Ștefan cel Mare, spre clădirea „Topaz”, de unde se vor întoarce în fața Guvernului.
 
Poate, în timpul marșului, se va trezi domnul prim-ministru și ne va invita la dialog. Ieri, în cadrul discuției cu dna Sandu, am solicitat să ne ajute să avem totuși o discuție cu dumnealui. Situația este foarte gravă și toți participanții de ieri la discuții au menționat că agricultorii micro, mici și mijlocii, specializați pe culturi oleaginoase și cereale se află în prag de catastrofă.
 
Din păcate, progres în urma discuțiilor nu am văzut. Promisiunile sunt foarte generale, neclare. Astfel, agricultorii unanim au decis că este necesar să ieșim la protest: câte două marșuri pe zi, toată săptămâna, a declarat Alexandru Slusari, președintele AFF.
 
Cerința protestatarilor rămâne aceeași: instituirea unui moratoriu la calcularea penalităților, la executarea silită și la inițierea proceselor de insolvabilitate pentru producătorii de cereale și agricultorii afectați de secetă, care au ajuns în incapacitate de plată. Ei își doresc ca acesta să fie instituit printr-o decizie a Comisiei pentru Situații Excepționale.
 
Vladimir Bolea a declarat că solicitarea agricultorilor este în afara prevederilor legale.

Sursa foto: Protv.md
loading ...