Cum se prepară maceratul de urzică
Pentru preparatul bio „minune” – maceratul de urzică se adună aproximativ 1 kg de urzici proaspete care se pun la macerat într-un vas umplut cu 10 litri de apă de ploaie. Se acoperă urzicile cu o piatră sau alt obiect, ca să nu se ridice deasupra. Apoi, se pune un capac peste vas pentru a nu ploua sau cădea ceva în el și pentru că, în timpul descompunerii, acestea emană un miros mai neplăcut. Preparatul se amestecă în fiecare zi. Se ține la macerat timp de o săptămână. Când este gata, se strecoară și se mai diluează cu apă, astfel că 1 litru de macerat se amestecă cu 9 litri de apă. Se pot stropi plantele direct pe frunze sau se pot uda la rădăcină.La ce folosim maceratul de urzică
Preparatul se poate pune peste grămada de compost pentru a grăbi descompunerea gunoaielor. Se poate folosi și ca insecticid, dar în acest caz nu se lasă la macerat decât 3 zile, după care se strecoară și se diluează 1/9 cu apă și se pulverizează pe plante în fiecare săptămână.Se utilizează cu mare atenție la mazăre și fasole, pentru a nu produce în sol un exces de azot (ele au capacitatea de a acumula azotul din sol în rădăcini) și atunci pericolul de a fi invadate de afide este mai mare.
Se folosește și ca fertilizator natural pentru plantele care excelează prin frunze, nu prin flori sau fructe. Se poate face o fiertură special pentru transplantarea răsadurilor în solar sau grădină. Urzicile fierte se pun în gropile de plantare și cu ceaiul se udă răsadul plantat. Ajută la prinderea și acomodarea răsadului la noul loc. Aici se poate folosi și urzică uscată pentru cei care nu au urzici în curte și cumpără de la Plafar.
Zeama de urzici ferește legumele de mană?
Maceratul de urzică este o soluție 3 în 1 deoarece este insecticid, fungicid și îngrășământ.Preparare: Se pune o mână de urzici într-o găleată cu apă (raportul este de 10 kg la 100 litri de apă). Se acoperă și se lasă să fermenteze câteva zile. Se amestecă din când în când. Se obține o soluție extrem de urât mirositoare (semn că este gata maceratul). Soluția diluată 1/10 poate fi stropită pe plante.
Cu toată atenția pe care o acordăm grădinii noastre, ne trezim într-o bună zi cu „musafirii nepoftiți“, diferiți agenți patogeni și dăunători, care se instalează pe plantele noastre, cu scopul de a le ataca; la început lent și, dacă nu luăm măsuri de combatere, se poate ajunge până la distrugerea totală a recoltei. Așa se întâmplă cu majoritatea plantelor (roșii, castraveți, varză, pepeni etc.). Majoritatea cultivatorilor de legume apelează la substanțe chimice (insecticide, fungicide) care distrug dăunătorii; dar, în același timp, afectează calitatea producției.
Există și tratamente naturale, cu zeamă de urzică sau alternativ cu zeamă de coada-calului. Cum se procedează? La 10 l de apă rece se pun 1 kg de urzici sau plante de coadă-calului. Se lasă la macerat timp de 24 de ore. Apoi se strecoară zeama și se pune în pompa de stropit. Operațiunea de stropire se face printr-o baie completă a plantei și la foarte scurt timp după ploaie.
Sursa: Lumea satului