MIMOZA: Cum o îngrijim, înmulțire din crenguță

27 mar 2024
Mimoza, cunoscut și sub numele de arbore de mătase sau Acacia dealbata, este o plantă cu aspect delicat, apreciat pentru florile sale galbene strălucitoare și frunzele distinctive. Înmulțirea mimozei dintr-o crenguță este o modalitate fascinantă de a obține plante noi, păstrând caracteristicile plantei mamă.
 
Materiale necesare
  • Alegerea unei ramuri de mimoză: Asigurați-vă că alegeți o crenguță sănătoasă și rezistentă, de preferință luată dintr-o plantă mamă sănătoasă și viguroasă.
  • Ghiveci: Un ghiveci cu orificii de drenaj este esențial pentru a asigura un drenaj bun și pentru a preveni aglomerarea cu apă.
  • Sol: Folosiți un sol bine drenat, cum ar fi cel pentru plante de interior sau de pepinieră.
  • Apă.
  • Recipient transparent sau pungă de plastic: Folosit pentru a crea un microclimat umed în jurul crengutei, promovând astfel înrădăcinarea.
 

Procedură de înmulțire mimoză

  1. Prepararea crengutei:
Alegeți o crenguță de aproximativ 10-15 cm lungime, de preferință cu cel puțin două noduri. Scoateți ușor frunzele de pe fundul crengutei, lăsând doar pe cele de sus.
 
  1. Înrădăcinare:
Umpleți vasul cu pământ de ghiveci bine drenat. Faceți o mică gaură în pământ cu un băț sau cu degetul. Introduceți ușor crenguța în gaura pregătită, asigurându-vă că cel puțin un nod este îngropat. Apăsați ușor solul în jurul crengului pentru a-l stabiliza.
 
  1. Crearea unui mediu umed:
Acoperiți borcanul cu un recipient transparent sau puneți-l într-o pungă de plastic transparentă. Acest lucru va ajuta la reținerea umidității în jurul crengului, creând un microclimat propice înrădăcinarii.
 
  1. Amplasare și îngrijire:
Puneți vasul într-un loc luminos, dar evitați lumina directă a soarelui, care ar putea supraîncălzi crenguța. Păstrați solul constant umed, dar nu prea ud. Udați puțin pentru a evita putrezirea rădăcinilor. Verificați în mod regulat crenguța pentru a vă asigura că își dezvoltă rădăcinile. Poate dura câteva săptămâni înainte ca rădăcinile să fie suficient de dezvoltate.
 
  1. Transplant:
Odată ce crenguța a dezvoltat un sistem radicular bun, este gata să fie transplantată într-un ghiveci mai mare sau în pământ.
 
Înmulțirea unei mimoze dintr-o crenguță poate necesita timp și răbdare, dar este un proces plin de satisfacții care vă permite să creați noi plante dintr-o plantă mamă pe care o iubiți. Asigurați-vă că oferiți condiții optime de lumină, apă și temperatură în timpul procesului de înrădăcinare și păstrați-vă entuziasmul în timp ce așteptați ca noua voastră plantă să prindă viață. Cu puțină grijă, te vei putea bucura în curând de frumusețea unei mimoze crescute cu propriile mâini.
 

Sfaturi pentru îngrijire mimoza

În perioadele de creștere activă, mențineți solul constant umed, dar nu saturat. Arborele de mimoză nu tolerează bine solul umed constant, așa că lăsați solul să se usuce ușor între udări.
 
Arborele de mimoza poate fi plantat primăvara sau toamna, când solul este încă cald și umed. Evitați să-l plantați în lunile fierbinți de vară, când poate deveni stresat din cauza căldurii excesive.
 
Tăierea copacilor de mimoză trebuie făcută cu moderație pentru a evita deteriorarea plantei. Îndepărtați ramurile moarte sau deteriorate și tăiați ușor după înflorire pentru a încuraja creșterea nouă și înflorirea mai abundentă în anul următor. Cu toate acestea, evitați tăierea prea drastică, deoarece acest lucru ar putea reduce înflorirea ulterioară.
 
Dacă locuiți într-o zonă cu ierni reci, protejați planta de îngheț învelind trunchiul cu material de protecție și acoperind frunzișul în nopțile deosebit de reci.
 
Sursa: Agricultura la costum
loading ...