OREZ PERICULOS PENTRU SĂNĂTATE – RETRAS DE PE PIAȚĂ. A depășit de 8 ori norma de arsen anorganic

29 apr 2022
ANSA retrage în mod urgent de pe piața din Moldova un lot de orez cu depășirea de 8 ori a nivelului admisibil de arsen anorganic (1,6 mg/kg) și cu data fabricării indicată greșit. În conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 520/2013, nivelul admisibil de arsen anorganic constituie 0,2 mg/kg.

Persoanele care au achiziționat aceste produse sunt rugate să nu le consume și sunt în drept să le returneze magazinului de unde au fost procurate.

Încălcările au fost depistate de inspectorii ANSA, în cadrul programului de monitorizare și supraveghere în domeniul siguranței și calității produselor alimentare de origine nonanimală de import pentru anul 2022.Informații despre produs:

Denumirea produsului: Orez șlefuit cu bob rotund, calitatea I, marca comercială ORA;
Ambalator: Vitafor SRL;
Masa netă: 1 kg;
Data ambalării: 11.04.2022.

Detalii privind neconformitățile:
1. Conținut depășit de Arsen anorganic – metal greu;
2. Lipsa unui sistem de trasabilitate eficient la ambalare;
3. Utilizarea, la marcarea lotului dat, a unor indicații eronate privind data fabricării.

În conformitate cu legislația în vigoare, operatorii din domeniul alimentar, deținători ai produselor neconforme, sunt obligați să le retragă de pe piață și să coopereze cu Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor privind acțiunile întreprinse, pentru evitarea sau reducerea riscurilor pentru sănătatea umană prezentate de un produs alimentar neconform.

Operatorii din domeniul alimentar, deținători de produse alimentare neconforme, care nu au luat măsuri de retragere a acestor produse de pe piață, sunt pasibili de răspundere juridică.

În cazul în care depistează produse alimentare neconforme sau abateri de la prevederile legislației pentru protecția consumatorului, cetățenii sunt îndemnați să depună petiție la Agenție, la nr. de telefon: 0(22) 26 46 43;
Linia Verde: 0 800 800 33;
Viber: 067675544;
e-mail: sesizare@ansa.gov.md.

Acțiunea este în desfășurare.
loading ...