Potrivit estimărilor făcute de experții în domeniu, în prezent, în R. Moldova se irigă un procent foarte mic din suprafața totală a terenurilor agricole, deși râurile Prut și Nistru ar putea asigura irigarea a peste 400 de mii de hectare. Cele mai multe stații de irigare sunt în municipiul Chişinău, urmat de raionul Ştefan Vodă.
Trei stații centralizate de irigare: din Ștefan Vodă, din Briceni și alta din satul Etulia vor fi reabilitate de către stat. Anunțul a fost făcut de ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea la TVR MOLDOVA.
Avem trei stațiuni centralizate de irigare mari – Sud Vest – Etulia-Alexandru Ioan Cuza - mari producători de nuc, livadă imensă, cea mai mare plantație de viță de vie făcută de trei producători. Sud-Est – Ștefan Vodă – avem trei localități care vor fi unite de o stație tehnologică de irigare – producătorii de cireșe, prună, struguri și legumicultori – au făcut investiții foarte mari acești agricultori și au construit așa –numita rețea secundară de irigare și au nevoie centralizat să ajungă apa până la rețea. Și vorbim de nordul R. Moldova – despre Briceni. Pentru aceste trei proiecte noi am identificat prima sumă și ea este de 20 de milioane de dolari, a specificat Vladimir Bolea.
În context, ministrul s-a referit și la crearea Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare – autoritatea care se va ocupa nemijlocit de sistemele centralizate de irigare. ANIF are menirea de a simplifica procesul de formare a asociațiilor utilizatorilor de apă și de a facilita accesul producătorilor agricoli la apa pentru irigat.
Am mers în România, am fost la ANIF-ul românesc, am preluat din bunele practici. Am format această agenție, acum are loc procesul de transmitere de la „Apele Moldovei” la ANIF a tot ce înseamnă sisteme centralizate de irigare.
Avem 88 de sisteme centralizate de irigare în R. Moldova, dintre ele 24 sunt funcționale, restul sunt ruine complete, dar noi le luăm, le intabulăm și atunci când acolo vor fi organizate asociații ale utilizatorilor de apă, agricultori care sunt gata să investească, noi ca și stat vom identifica bani, a precizat ministrul Bolea.
Totodată, oficialul a menționat că și Agenția Franceză de Dezvoltare va investi în proiecte pe segmentul de irigații în R. Moldova, proiecte ce au drept scop dezvoltarea durabilă a sectorului agroindustrial.
Din banii francezi noi vom subvenționa agricultorii și vom ajuta să-și construiască așa numitele lacuri de acumulare pentru agricultură, viță-de-vie, agricultori mai mici și, inclusiv, ei fac studiul de fezabilitate pe trei sisteme centralizate mari de irigare, a spus ministrul Agriculturii.
Amintim că, recent, la Chișinău, a fost lansat Proiectul Investiții pentru Guvernanță, Creștere și Reziliență în Agricultură (AGGRI), care are o valoare de 55 milioane dolari SUA și va fi implementat până în anul 2029. Din cele 55 de milioane 25 de milioane de dolari vor fi direcționate pentru reabilitarea infrastructurii primare și secundare de irigații. În cadrul proiectului se planifică interconectarea Sistemului Centralizat de Irigare (SCI) „Tudora” cu SCI „Caplani” (raionul Ștefan Vodă), pentru a fi repuse în circuitul irigabil circa 3700 ha de terenuri agricole. Va fi acordat suport pentru reabilitarea SCI „Tețcani” și interconectarea acestuia cu SCI „Corjeuți” (Briceni). De asemenea, investiții vor fi efectuate pentru reabilitarea SCI Etulia, care se bazează pe captarea apei din lacul Cahul. Reabilitarea acestui sistem ar aduce în circuitul irigat aproximativ 3500 ha de teren fertil în care domină culturile de câmp și plantațiile pomicole.