UN NOU CAZ DE GRIPĂ AVIARĂ ÎN CENTRUL ȚĂRII

28 feb 2024
În perioada 16.02.2024 – 26.02.2024, pe teritoriul Republicii Moldova s-a înregistrat un focar de gripă aviară înalt patogenă (H1N5), în raionul Orhei, localitatea Mitoc, informează ANSA.
 
Comisia pentru Situații Excepționale a fost întrunită,  în regim de urgență, pentru aprobarea Planurilor de măsuri pentru combaterea și eradicarea focarului de influență aviară. Astfel, au fost instituite zone de protecție și  zone de supraveghere, unde medicii veterinari desfășoară recensământul exploatațiilor de animale și evaluarea stării de sănătate a efectivelor de păsări.
 
Tot în această perioadă, 6 focare de H1N5 la fauna sălbatică, cât și la exploatațiile nonprofesionale au fost eradicate cu succes, iar altele sunt în fază avansată de eliminare.
 
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor îndeamnă deținătorii și crescătorii de păsări să țină orătăniile în interiorul curților și la observarea semnelor clinice să anunțe imediat personalul veterinar.
 
De asemenea, ANSA vă îndeamnă să procurați păsări din exploatații autorizate, însoțite de certificate veterinare în original. La fel, se recomandă evitarea cărnii, ouălor și produselor de origine animală din spații neautorizate sau din unități de comerț stradal ilicit.
loading ...