V. BOLEA: Nu avem un deficit de semințe de floarea-soarelui în țară

27 mar 2024
După ce ieri, 26 martie, 2 mari companii producătoare de ulei vegetal din Moldova: S.A. „Floarea Soarelui” și „DANUBE OIL COMPANY” au anunțat că își sistează activitatea, Vladimir Bolea, Viceprim-Ministru, ministru la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a făcut câteva precizări. Potrivit oficialului, stocurile de semințe de floarea-soarelui sunt suficiente, iar declarațiile producătorilor de ulei că în țară am avea un deficit de semințe sunt speculații.

Citiți și: S.A. „FLOAREA SOARELUI” ȘI „DANUBE OIL COMPANY” ȘI-AU SISTAT ACTIVITATEA 
 
Astăzi, stocul de semințe de floarea-soarelui în Moldova constituie aproximativ 350 mii tone, deci, oricare declarație care invocă lipsă de stocuri este una speculativă. De cealaltă parte, politica de preț trebuie să fie una obiectivă, corectă și responsabilă față de consumatorul final de ulei.
 
Pentru a proteja producătorii de cereale și pentru a contribui la crearea unui lanț valoric complet a fost prelungită perioada de licențiere a importului de grâu, porumb și semințe de flaorea-soarelui, care este un instrument de echilibrare a poziției distrorsionate din piață.
 
Eliminând declarațiile politice și bazându-ne strict pe componenta economică, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare va asigura o platformă de dialog între producătorii de cereale și procesator, fiecare să vină cu cifrele reale și corecte, pentru ca să putem lua decizii și să identificăm soluții viabile până la recolta nouă de floarea-soarelui, a scris Vladimir Bolea.
 
Luni, 1 aprilie, în cadrul ministerului va avea loc o ședință de lucru între producătorii de cereale și procesator pentru a identifica soluții rezonabile, corecte în raport cu cei 2,5 mln de consumatorii finali de ulei, a anunțat Vladimir Bolea.

Amintim că cel mai mare producător de ulei vegetal din Republica Moldova, întreprinderea S.A. „Floarea Soarelui” din Bălți, și-a asistat activitatea. Nu mai activează nici compania „Danube Oil” din Giurgiulești. Motivul invocat de administrația fabricii este situația de pe piața locală de semințe de floarea-soarelui, dar și cea de pe piața globală a uleiului.
 
loading ...