VARZA DECORATIVĂ, BRASSICA HYBRIDE: Cum să ai flori în grădină și iarna

06 nov 2023
Putem avea grădina cu flori viu colorată chiar și în timpul iernii? Da, sunt flori care se mențin înflorite și pe perioada rece a anului. Una dintre cele mai frumoase plante ornamentale ce rezistă foarte bine în timpul iernii este varza ornamentală sau varza decorativă. Brassica hybride, după denumirea științifică, este deosebită ca plantă ornamentală datorită nuanțelor deosebite de roșu, violet și alb și ale frunzelor verzi de la bază.
 
Se comportă bine în caz de temperaturi scăzute (rezistă chiar și la -6 grade Celsius) și de aceea este recomandat a fi plantată la începutul toamnei, pentru a o feri de căldura excesivă din timpul verii. Mai mult, culoarea plantei va deveni și mai intensă odată cu înghețul și temperaturile mai scăzute, de până la -10 grade Celsius.


 

Varza decorativă (Brassica hybride): Plantare

Varza ornamentală poate fi plantată cu ușurință atât în grădină, cât și pe terasă sau pe balcon și atinge apogeul frumuseții cam pe la mijlocul iernii. Cu toate acestea, pentru a vă bucura de ea, este indicat să o protejați de zăpadă sau de îngheț brusc, în special de temperaturi sub -15 grade Celsius. Tocmai de aceea, varianta cea mai recomandată de plantare a verzei decorative este în ghivece, pe care să le puteți muta după bunul plac. Imediat după plantare, udați planta din abundență și așezați-o într-un loc însorit sau parțial umbrit. Varza decorativă necesită lumină, dar poate crește în umbra parțială, numai în acest caz va fi mai mică și frunzele nu vor fi la fel de intens colorate ca în soare.

Citiți și: ȘI VARZA POATE FI FRUMOASĂ. Cum au ajuns florile de Brassica în serele Dianei Gorceac din Ialoveni
 
În ceea ce privește plantarea în grădină, aceasta se poate face fără probleme, dar cu condiția de a proteja planta în perioadele de îngheț. Pentru un efect deosebit în perioada de înflorire, este indicat să plantați verzele cât mai aproape una de cealaltă, pentru a forma un covor colorat.
 

Varza decorativă (Brassica hybride):Îngrijire

Varza ornamentală nu necesită îngrijiri deosebite. În afară de o atenție sporită în perioadele de ger extrem, trebuie de avut grijă ca planta să fie udată cu regularitate, pentru a se evita uscarea rădăcinilor. De asemenea, dacă vreți să grăbiți procesul de înflorire, se recomandă folosirea unor substanțe speciale care se pot adăuga în apa de udat.
 
La capitolul dăunători, omizile și viermii specifici și pentru varza obișnuită, de consum, vă cam pot da bătăi de cap. Cu toate acestea, sănătatea plantei nu va fi afectată.


 

Varza decorativă (Brassica hybride): Înmulțire

Puteți cumpăra planta direct din sere sau, dacă aveți răbdarea și cunoștințele necesare, o puteți crește chiar din semințe. Este nevoie de numai 120 de zile de la însămânțare până la maturizarea plantei, așa că nu va avea nevoie de supraveghere sau îngrijire îndelungată.
 
Dacă aveți experiență cu înmulțirea verzei comune pentru grădină puteți să procedați la fel și în cazul verzei decorative.
 
Este indicat ca semințele să fie semănate la sfârșitul verii sau începutul toamnei, în așa fel încât varza ornamentală să atingă maturitatea la momentul cel mai potrivit. Dacă plantele vor crește prea devreme, există riscul să fie afectate de căldura mult prea ridicată pentru ele.
 
Varza decorativă (Brassica hybride):Varietăți
Sunt multe varietăți și hibrizi de varză ornamentală. De departe cea mai frumoasă varietate par să fie hibrizii japonezi. Aceștia au frunze cu margini dantelate, de mici dimensiuni, culori intense și rezistență mai mare la condițiile de mediu.


 
De asemenea, în funcție de colorit, se mai poate opta pentru soiuri precum „Osaka Red”, ale cărei frunze se transformă din roz în magenta, pe măsură ce temperaturile scad. „Osaka White” este în nuanțe de verde și alb, în mijloc, în timp ce „Osaka Pink” are frunzele în nuanțe de roșu închis, iar pe măsură ce vremea devine mai rece, iar nopțile mai lungi, devin roz aprins.
 
Durata de viață este destul de lungă și se întinde pe aproximativ patru luni, an de an. Varza ornamentală crește destul de încet. În primă fază se alungește tulpina, suportul frunzelor care cresc începând din centrul plantei. Dacă vă doriți o floare cu tulpina mai înaltă, e nevoie să rupeți regulat frunzele de pe ea, păstrându-le doar pe cele colorate din vârf.
 
Chiar dacă este înrudită cu varza obișnuită, varietatea decorativă nu se consumă.

Sursa: Amenajări grădini
 
loading ...