Lidia și Serghei Brîncovan din raionul Hâncești, satul Logănești sunt doi tineri ambițioși și siguri că prin multă muncă și dăruire își vor vedea visul împlinit. Acum 2 ani, soții au înființat o plantație de gălbenele din care produc cremă, ulei, tinctură, balsam pentru buze și ceaiuri naturale.
Avem un an de când suntem pe piață sub brandul „Darurile pământului”. Este o afacere de familie. Lucrăm împreună cu soțul și ne ajută mult părinții. De mult timp ne gândeam ce plantă am putea crește să fie ceva nou pe piață, dar să aibă și o gamă largă de beneficii. Cu toate că toți avem în curte sau grădină gălbenelele, ca plantație este încă ceva nou pentru Republica Moldova, a declarat pentru AGROMEDIA Lidia Brîncovan.
Au început cu o suprafață mică de teren pentru a vedea cum se lucrează, dar planifică să mărească plantația. Gălbenelele nu se cresc greu, dar întrucât toate lucrările sunt executate manual, necesită foarte multă muncă și muncitori.
Sămânța este destul de scumpă. Inițial am cumpărat-o de la institutul de genetică, sămânță certificată, dar acum, deja o producem noi singuri.
Procesul de strângere este unul complicat. Se culege doar pe tmp însorit, după ce se ia roua și doar manual, floare cu floare. Tot procesul este manual, inclusiv prașa, plantarea. Nu utilizăm pesticide sau alte substanțe chimice.
Producerea cremelor este, de asemenea, un proces manual: macerarea, extracțiile nimic nu este mecanizat și necesită foarte mult timp până se obține produsul final. Din acest motiv, cremele de gălbenele nu sunt ieftine.
Uscăm plantele natural, în camere special amenajate cu ventilare, dar în perioade cu timp ploios, când umiditatea este mare, avem nevoie de uscător. Pentru asta am participat în cadrul unui proiect, în care, prin intermediul „Un Women Moldova”, Ambasada Suediei și Federația Fermierilor, am câștigat un grant și am cumpărat un uscător performant.
Pentru viitor, ne dorim să creștem, să mărim gama de produse cu care să ieșim la export. Datorită târgurilor ne este mai ușor să interacționăm cu cumpărătorii. Să ajungem pe rafturile magazinelor este mai complicat, dar nimic nu-i imposibil, pentru asta muncim.
Pe lângă gălbenele, pe o suprafață mai mică au o plantație cu diferite plante aromatice: lavandă, melisa, mentă din care produc ceaiuri naturale.