MARIANA PÎSLARU: Piețele s-au schimbat și nu mai putem vinde „de pe deal”

19 mai 2023
Mariana Pîslaru știe că performanța în afaceri agricole poate fi atinsă doar prin respect pentru consumator, aplicarea inovațiilor tehnologice, pasiune pentru domeniu și, nu în ultimul rând, profesionalism. 

Din anul 2010 administrează o afacere specializată în cultivarea cireșilor. A ajuns să dețină 50 ha de cireși și 5 ha de cais în preajma râului Nistru, la Ustia. Aplicarea inovațiilor tehnologice de ultimă oră este un credo al antreprenoarei. Pentru a răspunde provocărilor noilor piețe de desfacere din vest, antreprenoarea a decis să procure, cu suportul proiectului „Livada Moldove”, o linie tehnologică de procesare a cireșelor.Aceasta include o instalație de răcire cu apă a cireșelor (hidrocooler), o mașină de spălat și respectiv una de calibrare și ambalare a cireșelor. Creditul de peste 375 mii euro a venit și cu o scutire la plata taxei pe valoare adăugată și respectiv a taxelor vamale la importul de utilaje.

A ținut neapărat să contacteze instalația de pre răcire cu apă a cireșelor la un producător autohton.  Capacitatea de procesare a liniei de răcire, sortare și ambalare este suficientă pentru a acoperi necesitățile întreprinderii, ba chiar în anii următori, după testarea și rodarea utilajelor,  ar putea presta servicii pentru  colegii care dețin plantații de cireș.Mariana Pîslaru, Administratoare SRL „Staragro Group”:

Până la urmă, toți cultivatorii de cireșe vor trebui să achiziționeze utilaje de răcire, calibrare și ambalare a cireșilor pentru că altă soluție nu avem, piețele s-au schimbat și nu mai putem vinde „de pe deal”. Trebuie să livrăm un produs de calitate care poate concura cu cele din Grecia sau Italia. O putem face? Cu siguranță! Așa cum au reușit vinificatorii să iasă din zona de confort, urmare a embargourilor impuse de Federația Rusă.
Pentru noi va fi la fel de dificil să reorientăm exporturile către piețele de alternativă. Însă, dacă au reușit vinificatorii să știți că se poate! Timp de 10 ani, de când am început afacerea cu cireșe, am fost martoră a unor schimbări de ordin tehnologic, absolut impresionante. A trebuit să ținem pasul și să ne reorientăm eforturile pentru a valorifica noi piețe, nu neapărat doar cele din Uniunea Europeană.

Avem mai multe soiuri de cireș care au o perioadă de coacere diferită, în așa fel putem recolta pe etape, știți cât de dificil este să găsești brațe de muncă suficiente. Importanța răcirii imediate a cireșilor este una vitală pentru păstrarea calității produsului la fel ca și sortarea și ambalarea corespunzătoare, în caserole. O roadă de circa 10 -12 tone la hectar o considerăm una acceptabilă. Avem suprafețe dotate cu plase antigrindină. Toată plantația este irigată. Urmează să dotăm livada și cu plasă de protecție anti ploaie.Întreprinderea oferă  14 locuri de muncă pentru angajați permanenți și mai angajează brațe de muncă în sezonul de recoltare a cireșilor.

Mariana Pîslaru, Administratoare SRL ”Staragro Group:

Am apelat pentru prima dată la o line de creditare cum este ”Livada Moldovei” și am rămas plăcut surprinsă de operativitatea procesării cererilor și implicit de deschiderea angajaților. Am beneficiat de scutirea la plata taxei pe valoare adăugată și a taxelor vamale, se pot face ușor calculele matematice despre avantajul acestor scutiri. Am avut anul trecut  un contract de livrare a cireșilor în Olanda. A fost un stres enorm pentru noi din motivul că a trebuit să direcționez oamenii de la recoltare la calibrare. Ne-a luat mult timp și am depus eforturi considerabile. Noua achiziție, a liniei de răcire și calibrare, ne scapă de mai multe bătăi de cap dar ne și face mai competitivi. Este adevărat că cireșile din Moldova sunt foarte apreciate. La început ni se cerea să nu indicăm pe ambalaj că sunt cultivate în Republica Moldova cireșile, pentru că exista o reticență din partea consumatorilor. Mai nou, ni s-a cerut expres să punem MADE IN MOLDOVA pentru că am cucerit beneficiarii cu un gust inconfundabil, deosebit a cireșilor noastre.

Atâta timp cât avem antreprenoare ca Mariana Pâslaru, care-și dorește ca produsele horticole moldovenești, pe care scrie MADE IN MOLDOVA, să ajungă pe loc de cinste, pe mesele consumatorilor din întreaga lume, în 3-4 ani, vom reuși cu siguranță să devenim mai prosperi.

Sursa: Livada Moldovei
loading ...