PANOURILE FOTOVOLTAICE AU APRINS LUMINA LA STÂNA FAMILIEI SPINEI

28 mar 2023
Mariana Spinei din satul Temeleuți, raionul Călărași, este profesoară la școala din localitate. Ea spune că salariul nu este suficient pentru a-și acoperi cheltuielile curente. Astfel, dimineața predă biologia și chimia, iar seara este la celălalt loc de muncă: stâna familiei de la marginea satului.

Familia Spinei crește ovine de când se ține minte. Mica lor afacere a început acum 20 de ani. Atât de mult le-a plăcut ramura oieritului că niciodată n-au mai rămas fără ovine. An de an înmulțeau animalele, iar acum au 150 de capete.

Oi am avut permanent, doar că în număr diferit. Chiar de la căsătorie părinții ne-au dăruit o oaie sau două, nu mai țin minte. Și de la cele primite în dar am început încet, încet să le înmulțim, povestește Mariana.

Stâna pe care o au în gestiune este prea departe de sat și nu a fost conectată niciodată la rețeaua de electricitate. Din cauza întunericului au pierdut multe oi și miei. De câteva luni, o nouă tehnologie a adus stâna în secolul 21.



În perioada fătatului, care e cam o lună de zile, trebuie să stai doar printre animale. Sunt oi care pot să aducă pe lume mieluții foarte ușor. Altele, însă, au nevoie de ajutor. Și dacă nu ai lumină, te duci cu lanterna. Lanterna cade, pierzi momentul în care trebuie să ajuți oaia și astfel poți pierde și oaia, și mielul, susține Mariana Spinei.

Vânzând brânză și carne de miel, în special la Paște, familia a reușit să-și crească veniturile. Astfel, nu au mai fost nevoiți să plece la muncă peste hotare. Fiind la serviciu o mare parte din zi, Mariana a avut nevoie de ajutor la stână.

Aici este nevoie permanent de o persoană și trebuia încăpere și pentru ea. E clar că nimeni nu va veni să trăiască dacă nu are condiții. Iar una dintre condiții este lumina.

Datorită panourilor fotovoltaice și a unui grant pentru fermieri, s-a aprins lumina la stâna familiei Spinei

Am fost la magazin, am văzut niște panouri micuțe, cu un bec, ne-a aranjat și așa. L-am cumpărat și-l puneam în încăperea unde erau oile, în încăperea unde sta muncitrul. Un panou mic costa 600-700 de lei, spune antreprenoarea.

Datorită unui grant pentru fermieri în valoare de peste 4 mii de dolari și cu investiția proprie de 1 mie de lei, la stâna Marianei Spinei au fost instalate panouri fotovoltaice.

Cu acești trei kilowați, reușim să avem lumină în toată casa. Putem să conectăm pompa de apă, poate lucra mașina de spălat. Dacă deconectăm pompa și nu punem mașina de spălat, putem conecta aparatul de muls. Ciobanii își pot încărca telefoanele mobile sau să privească televizorul, menționează Mariana.

Mariana Spinei este una dintre cele 120 de femei cu activitate economică în gospodăriile casnice, care au beneficiat de granturi în valoare de pană la 4400 dolari SUA pentru a realiza activități generatoare de venituri, prietenoase mediului și reziliente la schimbări climatice. Grantul a fost oferit de Suedia în cadrul proiectului „Comunități rezistente la schimbări climatice prin abilitarea femeilor” implementat de PNUD.  Mai multe detalii aflați din reportajul realizat de Radio Europa Liberă.
 
loading ...