ROMÂNIA INTERZICE IMPORTUL DE ZAHĂR ȘI FĂINĂ DIN UCRAINA

29 dec 2023
Guvernul României a decis prelungirea măsurilor de interdicție a exportului fără licență de cereale și semințe oleaginoase din Ucraina. ce urmau să expire la finalul acestui an, cu încă 6 luni, până în data de 30 iunie 2024. Mai mult, a introdus poziții noi.
 
Reamintim că OUG 84/2023 stabilește că importurile de grâu, porumb, floarea soarelui și soia din Ucraina sunt permise numai în baza unui acord de punere pe piață eliberat de MADR și doar pentru fermierii și procesatorii care demonstrează că au nevoie de aceste produse pentru completarea stocurilor, scrie Revista Ferma.
 
În plus, conform unui comunicat emis de Ministerul Agriculturii, în cadrul prezentei ședințe s-a decis ca aceleași măsuri să fie aplicate de la 1 ianuarie și pentru făina de grâu sau de meslin, zahărul din trestie sau din sfeclă și zaharoza chimic pură, în stare solidă.
 
Totodată în documentul disponibil pe site-ul MADR se precizează că: Ordonanța de Urgență urmărește stabilirea unor măsuri temporare de instituire a unui mecanism de consultare şi reacţie coordonată în contextul implementării sistemului de autorizare la export introdus de Ucraina pentru produsele agricole, pentru a atenua repercusiunile negative imediate în sectorul producției primare și al procesării, în vederea reducerii dezechilibrelor economice create, cât şi pentru a asigura menţinerea activităţilor economice şi a locurilor de muncă.
 
 
loading ...