BURSA CEREALELOR. Preț grâu, porumb, floarea-soarelui, rapiță

04 mai 2023
Ultima actualizare a datelor de import/export de la Comisia Europeană pentru sezonul 2022/23 arată că România a exportat, de la 1 iulie, 3,48 milioane tone de grâu (locul 2 ca exportator al UE, după Franța – 9,15 milioane tone, dar în fața Germaniei, cu 3,12 milioane tone livrate extern) și a făcut importuri de 869.925 tone. De asemenea, a exportat 1,09 milioane tone de orz (importuri de 114.717 tone), 1,43 milioane tone de porumb (importuri de 1,29 milioane tone), 103.311 tone de rapiță (importuri de 402. 037 tone) și 197.025 tone de semințe de floarea-soarelui (importuri de 463.033 tone), transmite AGROMEDIA, cu referire la AgriPortal.



Grâul european și-a extins pierderile pentru a atinge un nou minim de 19 luni, presat de ofertele scăzute făcute la licitația de import a Egiptului pentru grâul din UE (din România, Bulgaria și Franța) și de incertitudinea prelungirii „grain deal”, a cărui altă negociere este programată pentru astăzi. În următoarele două săptămâni, piețele globale de cereale și semințe oleaginoase vor rămâne reactive la orice știri privind viitorul acordului – care expiră pe 18 mai.

Între timp, Comisia Europeană a raportat că impune restricții asupra importurilor ucrainene de porumb, grâu, rapiță și semințe de floarea-soarelui în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia, pentru a reduce excesul de cereale care intră în aceste țări și scade prețurile locale. Restricțiile vor dura până pe 5 iunie și, probabil, vor fi revizuite la acel moment pentru posibile prelungiri. Comisia a acordat, de asemenea, un pachet de sprijin în valoare de 100 milioane de euro pentru a subvenționa fermierii din țările respective.

Prețurile rapiței au fost presate de cotațiile în scădere la soia CBOT și a uleiului de palmier din Malaezia, precum și de datele publicate de StatCan săptămâna trecută (care au estimat o suprafață considerabilă de canola (rapiță) canadiană, de 8,7 milioane hectare pentru recolta din 2023, în creștere cu aproape 1% față de anul trecut, dar sub estimarea medie comercială de 8,8 milioane hectare) și de cele ale Stratégie Grains care a prognozat producția de rapiță în UE-27 la 20 milioane tone, invocând condiții favorabile pentru recoltă în mare parte din Europa.



Rusia se confruntă acum, din cauza exporturilor lente și a unei producții de grâu de aprox. 104 milioane tone în 2022, cu stocuri de 27,6 milioane tone, potrivit datelor Rosstat prelucrate de consultanța SovEcon, care depășesc media pe cinci ani cu 79%.

SovEcon estimează exporturile rusești de grâu în perioada iulie-martie la 33,8 milioane tone, ceea ce este cu 10% mai mult decât media pe 5 ani, exporturile totale ale sezonului 2022/23 fiind prognozate la 44,4 milioane tone.

Potrivit unui înalt oficial al ministerului agriculturii din Ucraina, exporturile de cereale ale țării ar putea scădea la aproximativ 26 milioane tone în sezonul 2023/24, deoarece producția este redusă drastic din cauza războiului.
Ucraina a exportat până în prezent 41,6 milioane tone de cereale în anul de comercializare curent, iar livrările sunt de așteptat să depășească 50 milioane tone până pe 30 iunie. Oficialul se așteaptă ca exporturile de noi culturi să însumeze doar aprox. 9 milioane tone de grâu și 15 milioane tone de porumb.



Cotațiile grâului Euronext au încheiat cel mai mare raliu din ultimele 6 luni, după ce ieri știrile despre un atac asupra Kremlinului au accentuat tensiunile dintre Rusia și Ucraina, stârnind îndoieli cu privire la reînnoirea acordului GrainDeal.

Valorile de tranzacționare ale porumbului la Bursa din Paris au fost mixte ieri din cauza puterii revărsate de pe piața grâului în mijlocul bazinului Mării Negre.

Prețurile rapiței Matif au scăzut cu 1,0% pentru contractul din 23 august, simțind presiunea de la o nouă reducere a piețelor petroliere, atribuită îngrijorărilor legate de economiile Chinei și de cele ale SUA. 

Negocierile dintre Ucraina, Federația Rusă și Turcia cu privire la „Acordul cu cereale” au fost reprogramate pentru mâine, 5 mai la Istanbul, după ce cu o zi înainte, agenția Reuters a declarat că data întâlnirii specificate era ieri, 3 mai. Întâlnirea va avea loc la nivelul adjuncților miniștrilor apărării. Acest lucru a fost declarat de ministrul turc al Apărării Hulusi Akar pe 3 mai, după cum relatează РБК-Україна cu referire la A Haber. Părerile surselor din piață sunt împărțite între optimismul extinderii și îngrijorările legate de perfectarea acordului. Temerile sunt alimentate și de știrile de ieri cu privire la un atac cu drone asupra Kremlinului.


 
loading ...