CÂND VOM PUTEA CULTIVA CÂNEPĂ INDUSTRIALĂ ÎN R. MOLDOVA

17 apr 2024
Cânepa industrială nu este un domeniu nou pentru Republica Moldova. Buneii și străbuneii noștri produceau din cânepa industrială textile, medicamente, era utilizată în construcție. În prezent, la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare se lucrează la un Proiect de Lege cu privire la Importarea, cultivarea, prelucrarea și exportarea cânepei industriale. Despre acest subiect, am discutat și cu Vasile Șarban, Secretar de Stat, în cadrul podcastului „Agricultura Modernă”.
 
Noi nu am avut această plantă în cultura mare și nu a fost suficient promovată. Nu trebuia să o scoatem din lista de culturi agricole. Atunci când s-a adoptat legea cu privire la creșterea culturilor cu efect stupefiant, nu s-a ținut cont de faptul că cânepa industrială este absolut inofensivă și nu face parte din această categorie. Ea fost pusă împreună cu Marijuana, dar s-a produs o mare greșeală, a declarat Vasile Șarban.
 
Cânepa industrială este o cultură rezistentă la secetă. Este o bună alternativă pentru fermierii din R. Moldova pentru a fi mai reziliență. Cânepa industrială are peste 25 de mii de utilități: combustibili, sisteme izolante, textile, alimente, medicamente, în industria mașinilor, aviație etc.
 
Veniturile pot fi și foarte mari: în cazul în care vom profita maxim de toate utilitățile acestei plante, de la polen până la rădăcină. Un exemplu: în cazul utilizării doar a semințelor în scop alimentar, venitul este de 1500-2000 de euro la hectar. Profit net ar fi de 200-400 euro la hectar. Dar mai avem masa vegetală, rădăcină etc.
 
Cel mai paradoxal este faptul că noi importăm făină, ulei, semințe de cânepă, exportând banii din țară. Produse pe care le putem produce în Republica Moldova.
 
Încă din 2017, depunem eforturi la Ministerul Agriculturii să readucem cânepa industrială în cultura mare, dar nu am fost înțeleși. În prezent, am avansat la acest subiect.
 
Potrivit Secretarului de Stat, Proiectul de lege cu privire la Importarea, cultivarea, prelucrarea și exportarea cânepei industriale este la a 2-a avizare. S-a ajuns la concluzia că e nevoie de modificarea mai multor legi pentru a introduce autentificarea producătorilor. Astfel, s-a decis că se va alege metoda autentificării. Nu va fi nevoie de un act permisiv, dar agentul economic va trebui să notifice ANSA despre intenția de producere, soi, suprafață, locație. Se va permite cultivarea doar a soiurilor introduse în Catalogul European.
loading ...