CUM ALEGEM TIMPUL POTRIVIT PENTRU SEMĂNATUL PORUMBULUI

05 apr 2024
Rezervele de umiditate productivă din sol sunt cele care determină rata de succes a culturii de porumb. De asemenea, importante sunt și: alegerea hibridului potrivit (grupa de maturitate), cultura predecesoare, tipul de lucrare a solului și, nu în ultimul rând, timpul de semănat. Marea majoritate a hibrizilor „nu prea iubesc” solul rece, semănatul timpuriu, cu excepția hibrizilor care sunt creați special pentru această perioadă.
 
Dezavantajele semănatului timpuri la porumb
Semănatul timpuriu poate duce la germinarea prelungită a semințelor (până la 4-5 săptămâni), ceea ce are drept consecinţă o stagnare în creştere, existând şi pericolul putrezirii boabelor în sol. Pe o perioadă lungă de germinare, semințele și plantulele de porumb devin vulnerabile la deteriorarea dăunătorilor și lupta cu buruienile.
 
Citește și: SEMĂNATUL PORUMBULUI. Sămânța, densitatea, adâncimea și distanța

Risc de boli fungice. Umiditatea și temperaturile scăzute creează condiții ideale pentru dezvoltarea bolilor fungice.
 
De asemenea, porumbului nu-i plac nici termenii prea târzii de semănat, deoarece putem avea o cantitate insuficientă de umiditate la adâncimea de semănat. Asta determină apariția condițiilor nefavorabile pentru germinare și o creștere bruscă a temperaturilor active, care la rândul lor, vor afecta negativ productivitatea culturilor. Prin urmare, în timpul organizării procesului de însămânțare a porumbului, este necesar să se țină cont de criteriile menționate mai sus, să începeți însămânțarea nici prea devreme, nici prea târziu, subliniază specialiștii ucraineni.
 
Potrivit specialiștilor, pentru germinare este nevoie de o temperatură de minim 10˚C, la o temperatură de 16-18˚C a solului. Porumbul germinează la o săptămână după însămânţare.
 
Citește și: CUM PREGĂTIM SOLUL PENTRU CULTURA DE PORUMB

Este necesar să se acorde atenție și sistemului de protecție și erbicidelor de sol, care fie nu vor funcționa la temperaturi scăzute, fie eficacitatea lor va fi mai slabă.
 
De asemenea, specialiștii spun că un element important, pe lângă cel tehnologic (sămânța rotundă sau plată), este tratarea semințelor. Semințele tratate fac posibilă protejarea culturilor de dăunătorii existenți în sol. Cu respectarea tehnologiei de cultură, vom obține densitatea dorită și un start bun al culturii.
 
Sursa: Agroportal 
loading ...