PLOȘNIȚELE CEREALELOR ȘI AFIDELE: simptome, estimarea populației în lan

07 jun 2023
La sfârșitul primăverii calendaristice, fermierii pot avea surprize neplăcute cu atacul ploșnițelor cerealelor (Eurygaster spp.) sau al afidelor. În această perioadă ploșnițele cerealelor și afidele își fac de cap în lanuri și pot afecta serios producțiile atât de așteptate, transmite AGROMEDIA, cu referire la Revista Ferma.
 

Lipsa ploilor în această perioadă, crește riscul de atac

În ultimii ani, densitățile ploșnițelor au fost reduse la sub o insectă pe metru pătrat. Posibila cauză pentru acest fapt o constituie precipitațiile survenite exact în perioada când ploșnițele depuneau ouăle. De asemenea, au intervenit și perioade cu temperaturi foarte reduse, cu posibil impact negativ asupra nivelului populațiilor ploșnițelor cerealelor. Anul acesta, poate să fie diferit. Dacă vor fi precipitații mai reduse, ploșnițele cerealelor, insecte iubitoare de căldură și secetă, vor fi avantajate.



Citește și: GÂNDACUL GHEBOS AL CEREALELOR
 
Nu confundați simptomele!

Nu trebuie să facem confuzii privind simptomele atacului. Dacă atacul ploșnițelor cerealelor la frunze este oarecum inconfundabil, deoarece acestea se răsucesc și se usucă de la locul înțepării, atârnând ca o sfoară, în cazul spicelor pot apărea confuzii.

Citește și: RUGINA NEAGRĂ ȘI RUGINA GALBENĂ A GRÂULUI
 
Ploșnițele hibernante pot înțepa tulpinile tinere iar spicele aflate deasupra locului unde tulpina a fost înțepată fie rămân în burduf fie, dacă au apărut, au un aspect albit, sunt parțial sau total sterile și pot fi smulse cu ușurință.
 
În cazul unor boli ale grâului putem să avem simptome asemănătoare, spicele să fie albite, dar în acest din urmă caz, nu pot fi smulse cu ușurință. De exemplu, boala numită „înnegrirea bazei tulpinii și rădăcinilor plantelor de grâu” este produsă de către ciuperca Gaeumannomyces graminis. Plantele atacate prezintă rădăcini și tulpini înnegrite la bază, talia plantelor atacate este mai mică iar spicele pot fi albite și uscate prematur.
 
Ca să nu se confunde atacul produs de G. graminis cu cel produs de adulții hibernanți ai ploșnițelor cerealelor, trebuie să se vadă dacă spicul albit se smulge cu ușurință sau nu. Dacă nu se smulg cu ușurință înseamnă că plantele nu au fost atacate de ploșnițe.

Citește și: PRINCIPALELE BOLI LA FLOAREA-SOARELUI


 

Cum estimăm populația de afide din lan?

Anii trecuți a fost un atac ridicat al afidelor la cerealele de toamnă. Pe lângă pagubele directe, afidele pot să fie vectori ale diferitelor viroze sau micoplasmoze, cu impact negativ asupra producției.
 
Se recomandă monitorizarea câmpului, se aleg puncte de determinare, pe diagonala solei, în cadrul fiecărui punct se analizează minim 50 de plante iar dacă pragul economic de dăunare (PED) sa fost depășit (25 afide/plantă), atunci se recomandă efectuarea unui tratament în vegetație cu un insecticid omologat pentru combaterea afidelor cerealelor.
loading ...