Prețurile cerealelor cresc în mod surprinzător. Prelungirea acordului de cereale și falimentul din SUA au afectat anterior puternic piețele de cereale. Cu toate acestea, grâul, în tranzacționarea curentă, ajunge la 270,75 euro, iar noua recoltă se tranzacționează cu 265,75 euro, transmiet AGROMEDIA, cu referire la Agrarheute.
Un motiv ar putea fi critica rusă la adresa implementării acordului de cereale. Rusia s-a plâns că cerealele ucrainene exportate în cadrul acordului sunt destinate în mare parte țărilor bogate.
Ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a declarat duminică că încă mai crede că un acord care permite exportul cerealelor ucrainene peste Marea Neagră va fi prelungit chiar și după termenul limită actual de 18 martie.
Negocierile privind prelungirea „acordului de cereale„ a avut loc luni, 13 martie, la Geneva. Majoritatea observatorilor se așteaptă ca acest acord să fie prelungit. După duscuții, Rusia a anunțat că este de acord să prelungească acordul, însă doar pentru 60 de zile.
Rusia se plânge că nu poate exporta produse agricole și îngrășăminte
„Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră”, intermediată de Națiunile Unite și Turcia între Rusia și Ucraina în iulie 2022, a avut ca scop prevenirea unei crize alimentare globale, permițând exportul de cereale ucrainene în siguranță din trei porturi ucrainene de la Marea Neagră. Acordul a fost prelungit cu 120 de zile în noiembrie și va fi prelungit din nou pe 18 martie, dacă niciuna dintre părți nu se opune.
Cu toate acestea, Moscova a semnalat de mai multe ori că va fi de acord cu o prelungire numai dacă restricțiile care îi afectează propriile exporturi vor fi ridicate. Deși exporturile agricole ale Rusiei nu au fost incluse în sancțiunile occidentale, Moscova spune că sancțiunile asupra sistemelor sale de plată, logistică și asigurare reprezintă o barieră în calea exportului de cereale și îngrășăminte.
Există și un alt motiv în spatele creșterii prețurilor la cereale: Prețurile grâului au găsit un sprijin suplimentar, deoarece investitorii din alte sectoare s-au orientat către paradisuri sigure (cum ar fi piața cerealelor) după prăbușirea băncii din Silicon Valley, spune un analist american. Cu toate acestea, majoritatea comercianților și analiștilor se tem că preocupările economice globale în creștere după prăbușirea Băncii Silicon Valley și negocierile (reușite) privind coridorul cerealelor Mării Negre ar putea duce iarăși la scăderea rapidă a prețurilor cerealelor.