PROGNOZA PENTRU RECOLTA DE GRÂU ȘI ORZ DIN UE S-A ÎNRĂUTĂȚIT. Previziuni pentru export

20 mar 2023
Agenția franceză „Consultancy Strategie Grains” și-a redus previziunile pentru producția și exporturile de grâu moale din Uniunea Europeană pentru sezonul curent și viitor, transmite AGROMEDIA, cu referire la Reuters.

Firma franceză se așteaptă acum la o producție de grâu moale din UE de 129,5 milioane de tone în sezonul 2023/24, în scădere față de estimarea de 129,7 milioane în februarie.

Aceasta ar fi cu 3,5% mai mare decât producția din 2022/2023, pe care a revizuit-o la 125,1 milioane de tone.

Deși revenirea ploilor în vestul Europei indică condiții mai bune pentru dezvoltarea continuă a culturilor, nivelurile de precipitații nu sunt suficiente pentru a elimina pe deplin riscul de secetă pe termen lung, în special în Franța și Spania, a spus agenția într-un raport lunar.

În ceea ce privește exporturile de grâu moale, „Strategie Grains” și-a redus perspectivele pentru sezonul curent cu 100.000 de tone, până la 30,0 milioane, din cauza fluxurilor mai mici decât cele așteptate din Bulgaria și România.

Și-a redus perspectivele de export pentru exporturile UE de grâu moale în 2023/2024 cu 300.000 de tone, la 30,3 milioane de tone.

Nu se așteaptă ca exporturile europene de grâu către țări terțe să crească semnificativ, în ciuda disponibilității pe scară largă, deoarece concurența cu alți exportatori mondiali va fi acerbă, se arată în comunicat.
Cu toate acestea, această estimare ar putea fi revizuită în creștere pentru a ține seama de cerințele de import ale țărilor din Africa de Nord.

Perspectivele de recoltare se deteriorează săptămânal în Africa de Nord și, dacă nu vor fi ploi semnificative până la sfârșitul lunii martie, acest grup de țări va trebui să importe semnificativ mai multe cereale, în special grâu și orz, din UE27, se arată în comunicat.
 
Pentru orz, „Strategie Grains” și-a redus prognoza pentru următoarea recoltă din UE la 52,1 milioane de la 52,3 milioane de tone luna trecută, cu 1,8% peste producția din 2022/2023.

Și-a lăsat neschimbate perspectivele de producție de porumb pentru 2023/24 la 63,4 milioane, în creștere cu 24% față de recolta lovită de secetă de anul trecut.
 
loading ...