RAPORTUL USDA PENTRU MARTIE 2023. Prognoze sumbre pentru recolta de porumb

10 mar 2023
Prețurile cerealelor au scăzut la cel mai mic nivel din ultimele 18 luni. Motivul principal este estimarea prelungirii acordului de export la Marea Neagră și grâul ieftin din Marea Neagră. Nici raportul Departamentului de Agricultură al Statelor Unite – USDA pe luna martie nu a venit să salveze prețul grâului care își continuă deprecierea, transmite AGROMEDIA, cu referire la Agrarheute.

Discuțiile sunt în desfășurare pentru extinderea pactului de export dincolo de jumătatea lunii martie, astfel încât Ucraina să poată exporta cereale din terminalele Mării Negre, raportează analiștii. Prin urmare, piața grâului rămâne sub presiunea concurenței de export rusești și a așteptărilor ca coridorul de cereale să fie extins dincolo de această lună, crescând proviziile globale disponibile.

Reprezentantul ONU pentru comerț, Rebeca Grynspan, urmează să se întâlnească săptămâna viitoare cu înalți oficiali ruși la Geneva pentru a discuta despre extinderea acordului, a informat Reuters.

Departamentul Agriculturii din SUA și-a majorat doar puțin estimările producției globale pentru grâu. Motivele pentru aceasta sunt corecții pentru recolta uriașă din Australia, dar și volume mai mari de producție în India și Kazahstan. Producția din Kazahstan este estimată a fi la cel mai înalt nivel din ultimul deceniu.

USDA a redus din nou dramatic producția de porumb și soia din Argentina, aducându-le în conformitate cu așteptările majorității comercianților și ale analiștilor. Departamentul pentru Agricultură al SUA a estimat recolta de soia din Argentina la doar 33,00 milioane de tone în raportul său lunar. Aceasta a fost cu 8 milioane de tone mai puțin decât prognoza pentru februarie de 41,00 milioane de tone. Pentru porumb, producția Argentinei este de 40 de milioane de tone, sub așteptările comerciale de 43,4 milioane de tone și estimarea de luna trecută de 47 de milioane de tone.
 
Cu toate acestea, bursa de cereale din Argentina, Rosario, și-a redus miercuri prognoza pentru recolta 2022/23 a țării mult mai mult, la cea mai scăzută estimare din acest secol și a avertizat cu privire la noi reduceri, pe măsură ce principala regiune agricolă a țării se luptă cu o secetă prelungită. Noile estimări pun recolta de soia din ciclul actual la 27 de milioane de tone, în scădere față de cele 34,5 milioane de tone prognozate luna trecută.

Prognoza pentru porumb a fost redusă la 35 de milioane de tone, în scădere față de prognoza de luna trecută de 42,5 milioane de tone. Argentina suferă de o criză climatică fără precedent în agricultura modernă, potrivit bursei, țara confruntându-se cu cele mai secetoase condiții din ultimii 60 de ani și cu cele mai ridicate temperaturi de la începutul secolului al XX-lea.
 
loading ...