SEMĂNATUL LA FLOAREA SOARELUI. Cum să avem un start bun al culturii?

07 apr 2023
Campania însămânţărilor de primăvară ar fi trebuit să înceapă din această săptămână, dar temperaturile mult sub norma perioadei și ninsorile au determinat amânarea acestora. Producătorii agricoli sunt în așteptarea condiţiilor agronomice favorabile.

Când vor intra în câmp semănătorile o ştie doar… termometrul de sol.  

Temperatura

Perioada recomandată pentru semănatul florii-soarelui este atunci când la adâncimea de semănat la ora 7:00 A.M. se înregistrează temperaturi de 7 grade Celsius şi când vremea este în curs de încălzire. În general, la nivelul ţării, aceste condiţii se înregistrează în perioada 25 martie – 15 aprilie, iar în zonele răcoroase se adaugă la această perioadă o săptămână sau 10 zile, precizează Ionuţ Bălan, specialist.

Adâncimea

Specialistul recomandă ca adâncimea de semănat să fie de 4-5 cm pe solurile mai grele şi umede şi la 5-6 cm pe solurile mai uşoare şi mai uscate.

Graba strică treaba

 Dacă semănatul se va efectua prea devreme, multe seminţe vor pieri prin mucegăire, răsărirea se va prelungi şi va fi în etape, plantele vor fi debile, atacurile de mană şi putregai alb vor fi mai pronunţate, producţia de seminţe va fi implicit mai mică, iar procentul de ulei se va diminua, explică Ionuţ Bălan.

Întârzierea

De asemenea, semănatul după epoca optimă va determina o răsărire neuniformă a plantelor, datorită reducerii umidităţii din sol şi, implicit, decalarea fazei de înflorire spre perioada de secetă din a doua jumătate a lunii iulie, astfel ducând la importante scăderi de producţie, avertizează specialistul.

Viteza de semănat

Un alt factor foarte important este respectarea vitezei de semănat. O viteză redusă (de 4-5 km/oră, bunăoară) va duce la o repartiţie optimă a seminţelor pe rând şi o bună uniformitate a adâncimii, ceea ce va asigura o răsărire uniformă a plantelor.

Sursa: revista-ferma.ro
 
loading ...