TĂCIUNELE ZBURĂTOR ȘI MĂLURA COMUNĂ LA CEREALELE PĂIOASE. Prevenire și combatere

25 mai 2022
Mălura comună (Tilletia spp.)

Boala se observă după înspicare. Spicele necoapte au o culoare verde-albăstruie și nu înfloresc. În locul boabelor, se formează o masă neagră, unsuroasă de spori. Rezistența celor mai multe soiuri de cereale la mălura comună este trecătoare din cauza apariției de noi rase virulente ale ciupercii.

Mălura comună reduce productivitatea și calitatea cerealelor. Semințele de grâu contaminate cu sporii de mălură au un miros înțepător de pește. Cerealele mălurate au o valoare scăzută și uneori nu sunt acceptate pe piață. Mai mult, sporii de mălură eliberați în timpul treieratului sunt inflamabili si, uneori, pot apărea focuri sau explozii care sunt rezultate din aprinderea lor prin scânteile apărute în timpul recoltării mecanice.Temperaturile cuprinse între 5-15°C favorizează germinarea clamidosporilor ciupercii si producerea hifelor infecțioase. Grâul însămânțat toamna devreme, când temperatura solului depășește 15°C, poate scăpa de infecție.

Măsuri preventive:

Respectarea rotației culturilor; efectuarea semănatului timpuriu, în luna septembrie pentru soiurile de toamnă, de asemenea, efectuarea semănatului la începutul epocii optime pentru soiurile de primăvară, când temperaturile sunt mai ridicate; utilizarea îngrășămintelor cu azot, fosfor, potasiu în proporții optime (fosforul și potasiul în proporție ridicată favorizează uneori atacul de mălură, pe când cele preponderent cu azot, îl reduc); efectuarea semănatului la adâncime mică (1-2 cm); evitarea semănatului la densitate mare pe unitatea de suprafață; utilizarea soiurilor rezistente și a semințelor libere de spori de mălură; curățirea și dezinfecția echipamentelor (combine, semănători) înainte de întrebuințare; efectuarea de tratamente chimice la semințe. 

Taciunele zburator (Ustilago nuda f.sp. tritici) 

Simptomele se manifestă târziu. Până la înspicare nu se deosebesc plantele bolnave de cele sănătoase. Spicele atacate se transformă într-o masă neagră, prăfoasă, acoperită de o membrană argintie.

Infecția cu Ustilago tritici debutează în timpul înfloririi, având un ciclu evolutiv de 2 ani. În primul an, la plantele mamă se produce infecția embrionilor și în al doilea an la plantele fiică se manifestă simptomele bolii și răspândirea agentului patogen.Masuri preventive:

folosirea de semințe sănătoase, certificate; utilizarea soiurilor rezistente, precoce și cu perioada scurtă de înflorire; măsuri culturale.

Sursa: gazetadeagricultura.info

Pe site-ul nostru, găsiți o serie de articole cu informații utile la tema, Bolile cerealelor păioase:

RUGINILE ȘI SFÂȘIEREA FRUNZELOR LA CEREALELE PĂIOASE. Transmitere. Simptome. Combatere

BOLILE FOLIARE ALE CEREALELOR PĂIOASE. Septorioza și Fuzarioza cerealelor

FĂINAREA LA CEREALELE PĂIOASE. Metode de prevenire și combatere

PĂTAREA RETICULARĂ ȘI ARSURA FRUNZELOR DE ORZ. Combatere și mod de prevenire

 
Top știri

PLANTAȚIE DE CĂPȘUNI PE LÂNGĂ BISERICĂ. Preotul din Nisporeni a făcut studii în agricultură pentru a-și ajuta comunitatea

24 jun 2022

GRÂUL, ORZUL ȘI PORUMBUL SE IEFTINESC. Fermierii din Australia ar putea obține o recoltă record de grâu

06 jun 2022

APICULTURĂ PE TIMP DE RĂZBOI. Cu cât vând anul acesta ucrainenii mierea la export?

15 jun 2022

CÂTĂ APĂ DĂM ALBINELOR VARA? Cum facem un adăpător bun?

13 jun 2022

„ȘEF” LA STUPINĂ DE LA 12 ANI. A promis că va fi cel mai bun apicultor pentru albinele moștenite de la tata și s-a ținut de cuvânt

01 jun 2022
Din aceeași categorie

CEREALELE CÂȘTIGĂ DIN NOU ÎN PREȚ. Și prețul rapiței a urcat. Rusia prognozează recolte record de grâu

29 jun 2022

PREȚURILE CEREALELOR SCAD DRAMATIC. Lucrurile merg și mai rău în cazul rapiței

24 jun 2022

DEBLOCAREA EXPORTULUI DE GRÂU – DISCUTATĂ LA URMĂTOAREA ȘEDINȚĂ CSE

23 jun 2022

PREȚURILE RAPIȚEI S-AU MICȘORAT SEMNIFICATIV. Motivele, AICI

22 jun 2022

CE URMEAZĂ PENTRU PREȚURILE CEREALELOR? La ce să ne așteptăm în noul sezon?

21 jun 2022

TĂCIUNELE ZBURĂTOR ȘI MĂLURA COMUNĂ LA CEREALELE PĂIOASE. Prevenire și combatere

TĂCIUNELE ZBURĂTOR ȘI MĂLURA COMUNĂ LA CEREALELE PĂIOASE

Prevenire și combatere

TĂCIUNELE ZBURĂTOR ȘI MĂLURA COMUNĂ LA CEREALELE PĂIOASE. Prevenire și combatere

loading ...