ACARIANUL GALICOL LA PĂR: CUM ÎL IDENTIFICĂM, COMBATERE

16 mai 2023
Acarianul galicol ( Epitrimerus pyri), fiind microscopic, nu poate fi observat cu ochiul liber. În timpul iernii, acarianul galicol se ascunde în muguri. Primăvara, atunci când mugurii se desfac, dăunătorul începe să îşi facă simţită prezenţa.

Primele simptome se vor observa pe frunzele de pe ramurile anuale. Dăunătorul se va muta mereu înspre noile creşteri. Prezenţa acarianului galicol poate fi resimţită pe întreaga perioadă de vegetaţie.
 

Cum identificăm prezența acarianului galicol?

Acestui acarian i se spune galicol pentru că, în urma atacului, pe frunze se produc excrescenţe. La început, aceste excrescenţe au o culoare verzui albicioasă, iar distribuţia lor pe frunză începe de obicei dinspre codiţa (peţiol). Cu timpul, coloraţia excrescenţelor se schimbă în gălbui spre roşiatic. Treptat, frunzele încep să se necrozeze, iar dungile roşiatice se tranformă în pete brunificate. Din cauza brunificării frunzelor, există riscul confundării atacului acestui acarian, cu cel al unui patogen,  Denumirea de acarianul ruginii frunzelor, tot de aici i se trage.

Citește și: Principalele boli la prun

Acarianul galicol atacă în vetre. Prin urmare, doar în cazuri foarte rare, vom găsi peri cu toate ramurile atacate de dăunător. De obicei, atacul are loc pe ramurile tinere, în curs de creştere.De la un păr la altul, acarienii ajung cu ajutorul curenţilor de aer. Odată ajuns pe o altă plantă, prezenţa lor rămâne ascunsă, o perioada destul de lunga. Doar odată cu creșterea densității lor, încep să apară primele simptome vizibile.
 

Metode de prevenire şi control al acarianului galicol

Acarianul galicol al frunzelor de păr prezintă 3-4 generaţii într-un an. În livezile în care  nu s-au folosit acaricide, ci doar insecticide, acarienii au început să dezvolte rezistenţă la insecticid. Treptat, aceştia s-au înmulţit şi bineînţeles că prezenţa lor a început să iasă tot mai puternic în evidenţă.

Citește și: Schema de tratament la măr

În mod normal, prezenţa acarianului galicol la păr este una sporadică. Acarianul galicol nu este răspândit pe o scară atât de extinsă, încât să fie necesar ca anual să se facă doar împotriva lui un tratament special. Chiar şi acolo unde apare, în general nu provoacă probleme foarte mari. Atacul depinde foarte mult de sensibilitatea părului la acarian şi istoricul livezii în ceea ce priveşte stropirile.

Metode biologice de control

O primă măsură pentru controlul acestui dăunător poate fi tăierea crenguţelor infestate, reducându-se astfel din populaţie de acarieni.

Citește și: Stropirile la cireș

Sulful, pe lângă efectul fungic, poate avea secundar şi un bun efect asupra acarienilor.
 

Metode de control al acarianului galicol în cultura convenţională

Acarianul galicol în perioada de iarnă se ascunde în muguri. Prin urmare, stropirea cu ulei horticol în perioada de repaus vegetativ va ţinti şi acest dăunător. Dacă stropirea se va efectua după intrarea în vegetaţie a pomilor fructiferi, când și acarienii sunt activi, combaterea lor va fi mult mai eficientă.

Există un mit, acela că produsele care conţin ulei horticol pot fi aplicare doar în timpul repausului vegetativ. Total fals! Aceste produse pot fi aplicate în diferite doze, cu un foarte mare impact asupra dăunătorilor şi în perioada de vegetaţie.
 

Folosirea de acaricide

Într-o combatere raţională, sunt momente cheie în ceea ce priveşte folosirea acaricidelor. Înainte de înflorit, se poate face o stropire cu unul din acaricide. Până în perioada de vară, doar la nevoie se mai poate intervenii cu stropiri suplimentare.

Citește și: Tratamente la pomi fructiferi

Spre sfâşitul verii, după recoltat, înainte ca adulţii să se retragă în muguri pentru iernare, se poate face o stropire cu sulf si cupru. Vom elimina din fructificaţiile patogenilor, sulful va acţiona împotriva acarienilor, iar cuprul în plus va ajuta la maturarea ramurilor anule cu repercursiuni pozitive în rezistenţa la îngheţ.

Acarienii vor fi o problemă tot mai mare pentru fermieri. De vină pentru acest lucru este încălzirea globală, dar cea mai importantă cauză este folosirea iratională a pesticidelor.

Sursa: Agromentor
 
loading ...