Monilioza – atacul se manifestă pe ramuri, frunze, flori și fructe iar în primăverile reci și ploioase ramurile cu frunze și flori se vestejesc în număr mare. Pe fructele ajunse la maturitate atacul ciupercii determină o putrezire a pulpei și producția este compromisă.
Bășicarea frunzelor – atacul se manifestă pe frunzulitele tinere care se gofrează și capătă o culoare roșiatică. Netratată, boala duce la desfrunzirea timpurie a pomului ți pierderea producției.
Ciuruirea frunzelor – atacul se manifestă pe frunze, lăstari, ramuri, fructe. Pe frunze apar pete circulare brun-roșietice iar în dreptul lor țesuturile se necrozează, se desprind și cad iar frunzele rămân ciuruite.
Făinarea – atacul se manifestă pe frunze, pe lăstari și pe fructe. Apare sub forma unor pete bine conturate în dreptul cărora se formează o paslă miceliană densă cu aspect prăfos. Calitatea fructelor este considerabil deteriorată.
Tot în aceste fenofaze trebuie combătuți și dăunătorii apăruți și anume: afide – păduchi, viespile prunelor, păduchele din San Jose, acarieni, viermele merelor.
Acestea colonizează pe frunze, pe ramuri, pătrund în fructe distrugându-le pulpa și ducând în final la reducerea considerabilă a recoltei și punând în pericol sănătatea pomilor.
Explicații cu privire la fenofazele buton verde/alb/roz
Culoarea mugurilor de pomi fructiferi la deschiderea în primăvară poate varia în funcție de specie și de condițiile de creștere. În general, mugurii care sunt pregătiți să se deschidă au o culoare verde mai deschisă decât cei care încă sunt în stadiul de repaus (buton verde).Mugurii de măr au o culoare roz sau roșie când se deschid, în timp ce mugurii de cireș și prun pot avea o culoare mai deschisă, de la alb la roz. Mugurii de piersic și cais pot avea o culoare roz sau chiar roșie când se deschid. (buton alb/roz).
Sursa: populare.ro