Fenofaza repaus vegetativ
După efectuarea tăierilor în uscat, se va efectua o stropire cu sulfat de cupru. Rănile mai mari de 1.5-2 cm vor fi protejate cu mastic și cupru. Specialiștii recomandă, pe cât se poate, să învăţaţi ca la cireș să efectuaţi tăierile în verde, iar în uscat să efectuaţi doar mici retușări. În perioada de vară, când se fac tăierile în verde, cireșul reacţionează mult mai favorabil la tăieri. Vindecarea rănilor se va face mai rapid. Energia acumulată în această perioadă va fi împinsă spre ramurile rămase, vitalizând și stimulând o mai bună fructificare.
Patogeni ţintă: fructificaţiile patogenilor adăpostiţi pe crengile sau tulpina cireșilor, inclusiv bacterii sau ciuperci responsabile pentru aparitia de cancere pe tulpina si ramuri.
Polisulfura de calciu are un foarte bun efect antifungic, iar datorită sulfului este si un bun acaricid. Pe langă toate acestea, zeama sulfocalcică actionează și ca insecticid. Produsul are un puternic efect caustic, având astfel capacitatea de a reduce drastic rezerva de ouă, larve hibernante sau chiar adulţi.
Citește și: SCHEMA DE TRATAMENTE LA CAIS
Între stropirea cu polisulfură de calciu și stropirile cu ulei horticol, trebuie să treacă minim 30 zile.
Fenofaza dezmugurit – buton verde
În această fenofază, se pot efetua stropiri preventive cu produse, care conţin cupru. Scopul acestei stropiri este de a distruge sporii de rezistenţă transportaţi de vânt pe ramuri și muguri. De asemenea cuprul va ajuta la dezinfectarea si cicatrizarea eventualelor răni de pe tupină și ramuri.
Patogeni ţintă: bacterii și fungi responsabili pentru producerea cancerului, ciuruirea micotică, monilioză.
Dăunători ţintă: rezerva biologică de dăunători (inclusiv cea de păduchele negru al cireșului).
Fenofaza buton alb
Având în vedere că presiunea de infecţie este foarte ridicată în această perioadă, specialiștii recomandă să efectuaţi o combinaţie de produse fungice, în care să avem prezentă atât partea de sistemie, cât și cea de contact. Ne vom asigura un plus de protecţie într-o perioadă foarte susceptibilă infecţiei cu patogeni periculoși.
Patogeni ţintă: monilioza (Monilinia spp.), ciuruirea micotica a frunzelor (Stigmina carpophila).
Dăunători ţintă: păduchele negru al cireșului, molia bobocilor, insecte defoliatoare, insecte minatoare.
Fenofaza înflorire – căderea petalelor
Presiunea de infecţie cu monilioză în această perioadă este foarte ridicată. Florile sunt una din principalele porţi prin care patogenul poate pătrunde în organismul vegetal. Ramurile de rod în principal se îmbolnăvesc de monilioză în această perioadă. În mijlocul perioadei de înflorit deja boala se manifestă. Din acest motiv stropirile din fenofazele anterioare sunt atât de importante.
Fenofaza desprinderea caliciului florilor – fructe vizibile
În această fenofază foliajul cireșilor este foarte bine dezvoltat. Patogenii care provoacă ciuruirea micotică a frunzelor, dar mai ales cei care duc la îmbolnăvirea cireșilor de antracnoză sunt foarte activi în această perioadă. Bineînţeles că riscul îmbolnăvirii cu monilioză încă este ridicat.
Patogeni ţintă: monilioza (Monilinia spp.), ciuruirea micotica a frunzelor (Stigmina carpophila), antracnoza ( Coccomyces hiemalis).
Dăunători ţintă: păduchele negru al cireșului, insecte defoliatoare, insecte minatoare.
Fenofaza creșterea fructelor
De la apariţia fructelor de sub caliciul floral, până în perioada în care cireșele intră în pârgă, în funcţie de timpurietatea cireșului, poate să treacă o anumită perioadă de timp. Diferenţa în număr de zile poate să fie foarte mare între un cireș de mai și un alt soi care are perioada de coacere spre sfârsitul lui iunie. În funcţie de timpurietatea cireșului, în această fenofază pot să se efectueze mai multe stropiri. În general după perioade cu umiditate ridicată și temperatură sub 27-28°C, se intervine cu fungicid.
În cazul în care se fac mai multe stropiri, va recomand alternarea produselor. Se va evita apariţia rezistenţei patogenilor sau insectelor la pesticide. Foarte mare atentie in privinta atracnozei!
Dăunători ţintă: păduchele negru al cireșului, insecte defoliatoare, insecte minatoare.
Păduchele negru al cireșului poate să fie în continuare o problemă. Pot să își facă prezenţa și defoliatori. Spre jumătatea lunii mai vor începe să își facă prezenţa musca cieșului. Ar fi bine să amplasaţi o capcană Decis Trap. De foarte multe ori prezenţa unei asemenea capcane este suficientă, pentru un control foarte bun al dăunătorului. Pentru combaterea chimică însă, vom aștepta fenofaza umatoare.
Fertilizanti foliari: Calciul este de un real folos sa avem o producție superioară calitativ. Acest element ajută la întărirea peretelui celular și intră în componența mai multor pigmenți. Calciul ajută la o mai bună păstrare a fructelor.
Mișcarea calciului în interiorul plantei, se face foarte încet. În perioade de secetă sau din contra, ploi ambudente, chiar dacă în sol avem calciu suficient, acesta nu va putea fi preluat și distribuit corect în plantă.
Fertilizarea foliară, va aproviziona uniform cu calciu întreaga plantă. În caz de ploi abundente, fructele vor fi mai tolerante la crăpare și implicit, mai puțin susceptibile la putregaiuri.
Fenofaza intrarea în pârgă
Intrarea în pârgă înseamnă foarte mare atenţie cu privire la următoarele:
- Musca cireșelor ( responsabilă pentru apariţia viermelui în cireșe);
- Putregaiul fructelor (mai ales dacă survin în această perioadă ploi);
- Timpul de pauză (perioada de timp care trebuie să treacă de la aplicarea pesticidelor, până când fructele pot fi culese).
Patogeni ţintă: monilioza (Monilinia spp.), ciuruirea micotica a frunzelor (Stigmina carpophila), antracnoza (Coccomyces hiemalis).
Dăunători ţintă: musca cireselor (responsabila pentru viermele din cirese), molia pielitei fructelor.
Fenofaza dupa recoltat
În cazul în care există pericolul unui patogen sau dăunător, se poate utiliza una din soluţiile descrise în fenofaza „creșterea fructelor”.
Fenofaza după căderea frunzelor
Este momentul în care putem să revenim cu produse pe bază de cupru. Acesta va ajuta la o mai bună maturare a lemnului și la distrugerea rezervei de patogeni. În această perioadă, specialiștii recomandă oxiclorura de cupru, pentru că are o perioadă de acțiune mai lungă.
Sursa: agrometor.ro