TĂIEREA POMILOR DE CIREȘ DUPĂ SISTEMUL KYM GREEN BUSH (KGB)

16 jan 2024
Formarea pomilor în primii ani după plantare este asemănătoare cu cea a Tufei Spaniole. Totuși, după ce s-a format structura pomului, cele două sisteme de conducere încep să se diferențieze semnificativ unul față de celălalt. Dacă este să menționăm sistemul de conducere al Tufei Spaniole, atunci toți liderii centrali rămân a fi permanenți, adică pe toată perioada de viață a pomului, iar fructele cresc doar pe ramurile verticale, lemnul cărora este permanent reînnoit. Aceste metode de conducere a pomilor sunt în contradictoriu cu cele conduse după sistemul de conducere KGB, fiindcă toți liderii verticali sunt reînnoiți, iar singurul lemn permanent se află în partea bazală a coroanei pomului.
 
KGB-ul este singurul sistem totalmente pedestru (Fig. 7.4.1.), adică fructele pot fi culese de pe pom fără scări sau careva platforme. Însăși formarea pomilor după acest sistem este una destul de simplă și necesită o forță minimă de muncă. Tăierea ramurilor la etapa matură de dezvoltare a pomilor de asemenea este simplă, acest sistem conducându-se după un plan alcătuit din doi pași. Deși majoritatea soiurilor se dezvoltă bine și au o productivitate înaltă când sunt conduse după sistemul KGB, soiurile de tipul „fără buchete de mai” („Regina” și „Kordia”), care produc un număr mare de fructe la baza ramurilor în vârstă de un an, nu sunt recomandate să fie conduse după acest sistem.


 

Distanța de plantare recomandată

Dintre rânduri:
  • De la 5,0 m la 5,5 m, dacă soiul este altoit pe un portaltoi viguros;
  • De la 4,25 m la 5,0 m, dacă soiul este altoit pe un portaltoi semi-pitic;
  • Sistemul nu se recomandă la utilizarea portaltoilor pitici, cum ar fi „Gisela 3” sau „Gisela 5”.
Dintre pomi pe rând:
  • De la 2,5 m la 3,0 m, dacă soiul este altoit pe un portaltoi viguros;
  • De la 1,8 m la 2,5 m, dacă soiul este altoit pe un portaltoi semi-pitic.

Citiți și: CUM SE FAC TĂIERILE LA CIREȘ. Tăieri de întreținere, corectare, rodire și regenerare
 

La plantare

Se tăie/scurtează vârful pomului la o înălțime de 45 cm de la nivelul solului. Se asigură că există 3 sau 4 muguri de rod mai jos de locul unde a fost efectuată tăierea. Pentru primul an după plantare lungimea ramurilor formate (din acei 3–4 muguri) este de minimum 60 cm fiecare.
 

Primul sezon în repaus al pomilor

În zonele predispuse unei dezvoltări mai puternice a cancerului bacterian, aceste scurtări se efectuează toamna înainte de începerea ploilor. Se scurtează toate ramurile la o lungime de 5–12 cm. Ramurile mai viguroase se scurtează mai puternic ca cele care sunt mai slab dezvoltate. Se înlătură totalmente lemnul foarte puternic sau foarte slab pentru a permite o dezvoltare mai uniformă a ramurilor. Scurtările efectuate au scopul ca pomul să fie mai mult sau mai puțin plat în partea de jos, iar ramurile ce sunt amplasate în centrul coroanei cu o creștere verticală și puternică să fie tăiate mai scurt decât ramurile mai slabe.
 

Al doilea sezon vegetativ (înainte de prima zi a verii)

Se scurtează toate ramurile de la 5 cm la 12 cm în lungime. Ramurile puternice trebuie scurtate mai mult decât cele slabe. Se înlătură toate ramurile mai puternice sau prea slabe pentru a obține uniformitate. Scurtările efectuate au scopul ca pomul să fie mai mult sau mai puțin plat în partea de jos, iar ramurile ce sunt amplasate în centru coroanei au o creștere verticală și puternică, să fie tăiate mai scurt decât ramurile mai slabe.
 
Sfârșitul celui de-al doilea sezon vegetativ
Majoritatea pomilor în acest moment vor avea câte 20 de ramuri. Acest număr de ramuri este suficient pentru pomii altoiți pe un portaltoi semi-pitic pentru a-l echilibra. Acestor pomi ar trebui să li se permită să crească fără a le fi scurtate ramurile pentru a obține recoltă în anul următor. Pomii altoiți pe un portaltoi cu vigoare mai mare vor avea nevoie încă de o operațiune de scurtare a ramurilor asemănătoare cu aceea descrisă anterior, cu scopul obținerii unei balanțe bune a pomului care nu are o vigoare exagerat de mare. Acest procedeu este extrem de important.
 
Numărul minim de ramuri necesare pentru formarea unui schelet al pomului este:
  • Portaltoaie semi-pitice: 20–25 ramuri;
  • Portaltoaie de vigoare mare: 25–30 ramuri;
  • Creșterea în lungime a ramurilor anuale trebuie să fie de la 60 la 90 cm pentru a avea un pom bine balansat și productiv.

Citiți și: TOTUL DESPRE TĂIERILE ÎN VERDE LA CIREȘ. Tehnologie, reguli, cele mai frecvente greșeli
 
Al treilea sezon vegetativ și ulterior
Acolo unde se observă că frunzele în partea de jos a ramurilor încep să se îngălbenească, se înlătură în mod strategic 2–4 ramuri amplasate în centrul coroanei pomului pentru a asigura o mai bună pătrundere a luminii solare în interiorul pomului (Fig. 7.4.5.). Înlăturând acești lideri (ramuri verticale) mai înainte decât acest timp, se va obține în rezultat un mod de creștere mai vertical al pomului decât în mod normal. Dacă creșterile anuale ale acestor ramuri sunt slabe sau lungimea lor este mai mică de 60 cm, atunci este necesar de a înlătura suplimentar niște ramuri.


 
Al treilea sezon de repaus al pomilor
În cazul soiurilor cu o creștere moderată sau foarte productivă ce sunt altoite pe portaltoaie semipitice sau alte soiuri cu o productivitate mare ce sunt altoite pe portaltoaie viguroase, se scurtează toate vârfurile ramurilor înlăturând o porțiune de ¼ din lungime totală a noilor creșteri. Aceasta procedeu vă va fi de mare ajutor în cazul balansării raportului dintre frunze și fructe, iar ulterior, pomul va produce fructe de calitate superioară (Fig. 7.4.6.).
 
Tăierea pomilor maturi 
Vara târziu sau toamna devreme
Se scurtează vârful ramurilor la aproximativ 20 cm, făcându-se lucrul mecanizat sau manual. Dacă pomul a atins înălțimea de 2,5 m, atunci se scurtează cu ¼ lungimea creșterilor anuale ale fiecărei ramuri (Fig. 7.4.6.). Se înlătură sau se taie la cep toate ramurile laterale din partea de sus a pomului. În cazul în care s-a efectuat tăierea la cep atunci lungimea lui se recomandă a fi de 8 cm. Aceste tăieri se lasă cu scopul de a crește fructe noi din mugurii auxiliari ce se formează la baza ramurilor de un an. Acest procedeu este foarte important pentru unele soiuri, cum este Skeena, care produce un număr semnificativ de fructe în această zonă a ramurilor laterale.


 
Perioada de repaos sau de înflorire
Se selectează cei mai groși lideri (ramuri verticale) pentru a fi reînnoiți. Totodată, orice ramură ce nu se dezvoltă normal și nu a format formațiuni de rod pe ea trebuie să fie reînnoită. Se taie la cep aproximativ 20 % din numărul total al liderilor fructiferi, lăsând un cep cu 3 sau 4 muguri la o distanță de circa 25 cm de la trunchi. O ramură nouă trebuie să crească din acest cep pentru a deveni o ramură fructiferă (Fig. 7.4.8.). Dacă o ramură ce trebuie reînnoită face parte dintr-un sistem bifurcat, toate ramurile care fac parte din această bifurcare trebuie reînnoite. În cazul în care nu se efectuează acest lucru, atunci ramurile netăiate vor deveni dominante, iar creșterile noi apărute din acel cep vor fi slabe.
 
O ramură nouă de înlocuire trebuie să crească din cep pentru a înlocui lemnul fructifer. Dacă din cep se pornesc în creștere mai multe ramuri, ele trebuie rărite, astfel încât să rămână una sau două ramuri mai puternice cu orientare spre verticală. Ramurile slabe trebuie înlăturate cât mai repede posibil astfel încât ramura de reînnoire să se dezvolte suficient de puternic pentru a crește vertical și să păstreze acest aspect la recoltare.


 
Se înlătură toate ramurile laterale rămase sau se tăie la cep scurt, iar ramurile laterale orientate spre exteriorul coroanei se lasă.
 
Fie că pomii sunt altoiți pe portaltoaie viguroase sau semi-pitice, doar sistemul de conducere a pomilor KGB la cireș v-a permite livezii să fie cu adevărat exploatată și menținută pedestru. Mai mult, un proces simplu și repetabil la tăiere v-a permite chiar și unor muncitori necalificați să aibă posibilitatea să învețe rapid acest sistem, reducând numărul greșelilor și timpul preconizat pentru efectuarea tăierilor.
 
Bibliografie: PRODUCEREA CIREŞELOR. Lynn E. Long, Marlene Long, Ananie Peşteanu, Eugeniu Gudumac
loading ...