Produce pagube importante în livezile de sâmburoase, prin defolieri puternice, căderea în masă a fructelor și cancere deschise pe ramuri.
Organe atacate: frunze, fructe, lăstari și ramuri.
Ciuruirea frunzelor - Simptome
Pe frunze apar pete de aproximativ 2 mm, circulare sau ușor unghiulare, hidrozate, la început verzi-gălbui, mai târziu brun roșietice, înconjurate de o aureolă îngustă, acoperite de un exudat fin. În dreptul acestor pete, țesuturile se necrozează, se desprind și cad, frunzele rămânând ciuruite. Când petele apar pe pețioli, la locul de inserție al acestora pe ramuri, se poate produce o defoliere timpurie.Atacul pe frunze, în special la piersic poate fi uneori confundat cu arsurile produse de diferite soluții chimice.Pe frunze apar pete circulare cu dimensiuni între 0,5-5 mm., de culoare verde deschis și cu aspect apos. Pe timp umed, în dreptul acestor pete se observă o peliculă umedă de exudat ce conține numeroase bacterii și care se difuzează din interior spre suprafața țesuturilor. În verile ploioase sși umede, urmate de perioade uscate, un atac puternic poate determina căderea frunzelor în masă.
Pe fructe, apar pete cu diametrul de până la 1,5 mm, circulare, adâncite, brun negricioase, cu un exudat galben (un singur fruct poate avea peste 150 astfel de pete). Țesuturile din dreptul petelor crapă pe măsură ce fructele cresc.
Pe fructele necoapte, petele pot fi înconjurate de un inel verde închis. Infecția fructelor este mult mai gravă la soiurile cu coacere mai târzie.
Dacă fructele tinere sunt atacate de timpuriu, apar pe suprafața acestora deformări, adâncituri pline cu bacterii. În dreptul petelor, țesuturile pulpei fructelor prezintă numeroase crăpături mici. Fructele putrezesc din cauza instalării altor agenți patogeni care pătrund în interiorul pulpei și astfel îsi pierd valoarea comercială.
Pe lăstari, leziunile sunt alungite și pot cuprinde circular lăstarul, ceea ce duce la întreruperea circulației sevei, îndoirea și uscarea vârfului lăstarului. Leziunile apar de obicei în jurul mugurilor.
Pe ramuri apar pete brune, necrozate, cu scurgeri de gomă, iar uneori se pot forma ulcere. Bacteriile iernează în muguri, în leziunile ramurilor, precum și în frunzele și fructele căzute la sol. Răspândirea inoculului este realizată de apa de ploaie și de insecte. O mare parte a infecțiilor se produc însă în timpul altoirii.
Ciuruirea frunzelor - Combatere
Se recomandă recoltarea altoilor numai de la pomii mamă sănătoși. În pepinierele de sâmburoase precum și în livezi se aplică tratamente chimice, de exemplu stropiri cu sulfat de zinc în amestec cu calciu, ce trebuiesc efectuate primăvara. De asemenea, se recomandă utilizarea obligatorie a masticului de altoire pe rănile proaspete (necicatrizate).Din livezi, se înlătură organele afectate. După tăieri, nu trebuie evitată stropirea pomilor cu produse cuprice.
Ciuruirea frunzelor – Tratament
Riscul de infecție este sporit în special în primăverile ploioase, ce urmeazăă după ierni blânde.Tratamentele pentru deformarea frunzelor sunt eficiente și pentru ciuruire.
Tratamentele se efectuează toamna, la căderea frunzelor, primăvara, la dezmugurit și înainte de înflorit – cu produse cuprice.
La sfârșitul înfloritului – se recomandă un tratament cu produse carbendazimice.
Sursa: glissando.ro