SEMĂNAREA TOMATELOR TIMPURII ÎN FEBRUARIE. Greșeli frecvente de evitat

23 feb 2023
În luna februarie, fermierii încep, ușor, ușor, să pregătească producțiile agricole ale următorului sezon. Ziua începe să se mărească, fiind momentul în care se pot însămânța diferite legume și flori.

În această lună, se poate face semănarea tomatelor. Totuși, cultivarea în răsaduri presupune câteva reguli stricte care duc la succes, mai ales în perioadele în care temperaturile sunt scăzute.

Când se poate face însămânțarea tomatelor?

Însămânațarea se poate face în a doua jumătate a lui februarie, ținând cont, bineînțeles, de condițiile meteorologice, folosind între 200 și 250g de sămânță.

Semănarea se poate face în tăvi speciale, numite tăvi alveolare, în următoarele condiții de mediu:
  • umiditatea trebuie să fie 100%
  • temperatura optimă de germinare este curpinsă între 22 și 26 de grade Celsius și nu trebuie să fie mai mică de 15 grade Celsius
  • în primele zile, până la răsărire, tăvile trebuie acoperite cu cartoane pentru a împiedica accesul la lumină.
Semănarea se face în locuri special amenajate, care ating condițiile favorabile dezvoltării plantelor. Substratul pentru semănare trebuie să fie fin, cu o granulație cuprinsă între 0-10 mm. Turba trebuie să fie umectată înainte de a se pune peste semințe, într-un strat subțire, de 0,5cm.

Greșeli frecvente în cultivarea tomatelor

Culturile de tomate, deși extrem de des întâlnite în România, pot fi sensibile atunci când nu sunt întruniți factorii de mediu. Tocmai de aceea, specialiștii recomandă evitarea plantării altor legume în solarii alături de tomate.
 
Având nevoie de lumină, căldură și umiditate, tomatele sunt sensibile la boli și la dăunători, iar plantarea mai multor legume poate duce la înmulțirea rapidă a agenților patogeni.

În ceea ce privește plantarea propriu-zisă, tomatele au nevoie, în primul rând, de un sol potrivit soiului din care face parte. Asemenea solului, mai există și alte elemente importante care țin tot de soi. Tocmai de aceea, fermierii recomandă o bună cunoaștere a soiului de tomate pe care urmează să-l plantați pentru a evita pierderile majore de cultură. Înainte de plantare, terenul trebuie fertilizat cu îngrășământ bogat în azot, fosfor și potasiu.

În solar, grădină și câmp, tomatele au nevoie de un sol cu un pH curpins între 5,5 și 6,8. Respectați distanța de plantare! Distanța optimă este de 30-40 cm între răsaduri și de 70-80 între rânduri.

Sursa: agromedia.ro
 
loading ...