INSECTA CARE LUPTĂ CU TRIPȘII DIN SERELE DE LEGUME

29 jan 2024
Importurile masive de legume și fructe au deschis calea în plantații pentru o serie de boli și dăunători. Tripșii și Tuta Absoluta sunt doar doi dintre dușmanii producției de legume, în special la ardei și tomate, în spații protejate sau în câmp.
 
Florinel Ciocan, un fermier din România, a găsit soluția pentru a-și proteja recolta de pe suprafața de 37 ari de solar – prădătorii Orius. Și-a prevăzut în bugetul pentru anul acesta suma pentru a achiziționa prețioasele insecte. Prădătorii Orius îl scutesc de o seamă de probleme: Previn înmulțirea tripșilor și atacurile masive. Evită folosirea soluțiilor chimice, care l-ar scoate în afara sistemului bio și, în plus, i-ar distruge insectele benefice din solar, inclusiv polenizatorii, scrie Revista Ferma
 
Tripșii fiind vectori de transmitere ai Bolii petelor de bronz (TSWV), ce poate compromite culturile de tomate sau de ardei, a evitat și acest risc în plantația sa.
 
Pe vremuri n-am avut probleme cu virusurile, cu Tuta absoluta (Molia minieră a tomatelor) sau cu Tripsul. Acum avem, iar o serie de produse eficiente au fost interzise de CE. Atunci apelăm la soluții care acum ne sunt la îndemână”, arată Florinel Ciocan. ”Împotriva Tripsului, în vegetație, folosesc prădători Orius. Soluțiile chimice riscă să-mi omoare insectele benefice. Există mai multe tipuri de Orius: unii mănâncă adulții, alții larvele, ouăle. Fac asta an de an, preventiv, ca să-i țin sub control. Anul trecut investiția în populația de Orius m-a costat 10.000 lei. Dacă apare atac mai mare de trips, se mărește cheltuiala, spune legumicultorul.
 
Cât costă prețioasele insecte?
Pe site-urile unor firme de specialitate, prețul Orius laevigatus este de 165 sau 200 RONI/500 bucăți și 410 sau 580 sau 720 lei/2000 bucăți. În cultură se recomandă 2000 indivizi la 1000 mp.
 
Pentru eficiență economică, fermierii din Matca cumpără insectele în cantități mai mari, pentru a beneficia de prețuri mai avantajoase. Până la urmă, oricât de scumpe ar fi prețioasele insecte, această investiție face toți banii!
 
Orius este eficient și împotriva altor insecte dăunătoare, precum musculiţa albă de seră, afide, păianjen şi ouă de molii, cu care se hrănește dacă nu găsește trips. O altă sursă de hrană pentru Orius este polenul florilor. Mătcașul Florinel Ciocan recurge și la izolarea solariilor cu plasă anti-insecte.
 

 
loading ...