MONILIOZA LA SÂMBUROASE - Infecția florilor, lăstarilor și a fructelor

27 mar 2023
Monilioza - Condiții de infecție
Această boală este din ce în ce mai agresivă şi frecvent întâlnită la toate speciile de sâmburoase: cireş, vişin, cais, piersic, prun, îndeosebi în anii cu primăveri ploioase, ceaţă, rouă şi umiditate atmosferică ridicată.
Boala iernează pe fructele infectate (mumifiate) rămase în pomi sau pe sol, pe lăstari şi ramuri atacate şi infectate.

În primăvară, infecţia florilor se face prin infectare cu două tipuri de spori produşi de ciupercă: infecţia cu conidii (spori) produse pe fructele şi ramurile infectate, şi infecţia provenită din apotecii care se formează pe fructele infectate căzute pe sol, care eliberează spori în timpul înfloritului, însă nu contribuie la infecţiile târzii din timpul sezonului.

Condiţiile optime de dezvoltare sunt următoarele: temperatură - 22-28°C şi umiditate relativă > 85%.

Monilioza - Simptome

Prima dată, boala apare pe lăstari şi flori, în primăvară, la toate speciile de sâmburoase. Organele atacate se ofilesc brusc, ducând la pierderi de recoltă de până la 60-90%.

Lăstarii şi florile atacate nu produc fructe. Lăstarii atacaţi, cu frunze şi flori brunificate, reprezintă o sursă puternică de infecţie ce se poate manifesta în perioada de pârgă-recoltat pe fructele mature.

Infecţiile secundare ce provin de la organele atacate se răspândesc cu uşurinţă prin vânt, ploaie şi insecte. Organele atacate, ofilite şi uscate rămân prinse pe pomi până toamna sau chiar în timpul iernii.

Pe fructele în pârgă sau cele mature, alături de Monilinia laxa se găseşte şi Monilinia fructigena.


 
Măsurile agrotehnice recomandate sunt eliminarea ramurilor și lăstarilor atacați și îndepărtarea fructelor infectate în timpul iernii sau primăvara devreme.



Tratamente chimice. În ceea ce privește combaterea bolii prin aplicarea produselor de protecție a plantelor, este importantă alegerea momentului corect de aplicare și alegerea produselor corespunzătoare.

Numărul de aplicări trebuie adaptat în funcție de condițiile meteo. Ca și regulă generală, se recomandă minim 2 aplicări:
  • La 10% înflorit – Chorus® sau Switch®, potrivit recomandărilor de pe etichetă.
  • La înflorit – Chorus® sau Switch®, potrivit recomandărilor de pe etichetă.
În perioadele cu precipitații abundente și cu temperaturi scăzute când riscul de infecție este ridicat, se recomandă chiar și 3 sau 4 tratamente.

În imagini găsiți schema de tratamente propuse de Syngenta pentru prun, cireș si piersic.

Program tehnologic pentru cultura de prun


Program tehnologic pentru cultura de cireș



Program tehnologic pentru cultura de piersic


Pentru mai multe detalii accesați www.syngenta.md.
 
loading ...